whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenvol, eten, meditatieve rust, aandacht, restaurant De Nieuwe winkel, zenleiderschapsforum, Kees Klomp, planten, Rients Ritskes, betere wereld, consumeren, duurzaam, voedselbos, permacultuur, nen, Nijmegen


Super zenvol eten op 4 maartIn Nijmegen zit, op een bijzondere middeleeuwse plek een uniek restaurant waar je echt zenvol kunt eten. Meditatieve rust en aandacht maken van een diner in De Nieuwe winkel een bijzondere ervaring. Met ons zenleiderschapsforum gaan we er woensdag 4 maart diner, meteen na de lezing van Kees Klomp. Er zijn nog een drie plaatsen beschikbaar. Voor informatie en aanmelding, zie: zen.nl/zenleiderschapsforum. De Nieuwe winkel schrijft op hun website het volgende:

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenvol, eten, meditatieve rust, aandacht, restaurant De Nieuwe winkel, zenleiderschapsforum, Kees Klomp, planten, Rients Ritskes, betere wereld, consumeren, duurzaam, voedselbos, permacultuur, nen, Nijmegen

Wáár komt het eten vandaan
Bij De Nieuwe Winkel koken we om de wereld beter te maken. Daarom gebruiken we planten: botanische gastronomie. We zoeken toepassingen voor eetbare planten. Dat kunnen planten zijn die hier al eeuwen groeien, maar ook planten van verder weg. Zo voelen de Japanse bergasperge, de Chinese mahonie of de honingbes uit Siberië zich verrassend goed thuis in Nederland.

Als de natuur haar werk gedaan heeft, is het onze beurt. We plukken. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert.

Geen tempexbakjes van de groothandel
We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige systeem van consumeren is niet duurzaam, maar eindig. Bovendien bepaalt ons menu het landschap. Kijk maar naar de eindeloze velden met raaigras, voederbiet en snijmaïs: allemaal voer of hooi voor melkkoeien. Dat kan anders. We plukken het eten liever zelf, zodat we precies weten waar het vandaan komen. Zodat je als gast de streek en het seizoen proeft. Zodat je een besef hebt van plaats en tijd. Daarom struinen we door het Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Of zijn we te vinden in de Ommuurde Tuin in Renkum, wat ooit de moestuin was van koning Willem III. In deze voedselbossen dwingen we de natuur niet onze wil op, maar wachten we af. Hier wordt niet geploegd, niet gezaaid, gewied of gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. Het paradijs van luie boeren.

De voedselbossen werken volgens het principe van de permacultuur. Een stroming die is gebaseerd op vaste planten in plaats van eenjarige gewassen. Het is een vorm van voedsel verbouwen die met de natuur meewerkt in plaats van ertegenin te gaan. Ieder jaar wordt het systeem rijker en de oogst overvloediger. Als we maar geduld hebben en de natuur vertrouwen. Dan geeft ze vanzelf haar geheimen prijs.

Nen
Koken is de formule. Smaak is de uitkomst. Bij De Nieuwe Winkel experimenteren we met verschillende conserveringstechnieken en bereidingswijzen. Bovenop ons koolraapgerecht ligt geraspte, gepekelde eidooier. Dat is eidooier die drie maanden in de pekel heeft gelegen voordat hij geraspt wordt. Nog een detail: op stukjes makreel ligt een bolletje citroen, niet groter dan een erwt. Daarvoor brachten we 6 kilo citroenen terug tot 450 gram door ze op de barbecue te roosteren, daarna te blancheren en er tot slot een puree van te maken. Dat kleine bolletje maakt bij dit gerecht het verschil tussen ‘lekker’ en ‘bijzonder’. Het bewijs dat je tijd en aandacht kunt proeven.

De planning van de bijeenkomsten van het zenleiderschapsforum 2020
4 maart Kees Klomp over betekenisvol werk (purpose). Hoe belichaam en communiceer je als leider/ organisatie authenticiteit en geloofwaardigheid?
10 juni Herman Wijffels over zijn nieuwe boek De gulden snede, over een economie die werkt voor mens en aarde. (onder voorbehoud)
9 september Rients Ritskes over zen, intuïtie en besluitvaardigheid. Hoe leren we steeds goede keuzes te maken en onze tijd te gebruiken voor wat echt belangrijk is?
4 november Christina Völtl over de zenvolle melodie van leven en werk. Hoe herkennen we de melodie van het leven en leren we dit te integreren in ons leven/ werk?

Tijdstip 16.00 uur mediteren, 17.00 uur lezing, 18.00 uur diner en 19.30 uur koffie.