whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, film, studie, Mindfulness, meditatie, hersenen, ervaring, positieve gevolgen, egoïstisch, tiener, verbinding, escapisme, spirituele vraagstukken, rouwverwerking, overlijden


Film over meditatie voor jonge mensenKoen van Driel

Dit jaar studeer ik af aan de kunstacademie en wil een film maken over mindfulness en meditatie. Inmiddels heb ik mezelf vier jaar verdiept in meditatie en hierdoor ben ik geïnteresseerd geraakt in hoe onze hersenen op ervaringsniveau werken. Gedurende mijn gehele studie probeer ik al meditatie en mindfulness te combineren met het medium film en ik zie deze film als hét werk waar alles samenkomt.

Ik wil een film maken die ik gemist heb in de tijd dat ik zelf mediteer. Een film die werkelijk de ervaring laat zien van iemand die aan meditatie doet en daarbij ook een volledig beeld geeft en niet alleen maar op de veelbesproken positieve gevolgen in gaat. Hoe vervormd meditatie eigenlijk je realiteitsperceptie? En voor welke valkuilen moet je oppassen als je aan mindfulness doet? Ik begon me af te vragen of vier jaar aan meditatie mij niet egoïstisch heeft gemaakt. Bij sommige vormen van meditatie focus je immers zoveel op je binnenwereld. Deels had ik dit als verlegen tiener ook wel nodig om meer echt naar mezelf te luisteren. Maar in de tijd dat ik mediteer heb ik nooit gehoord tot hoever je moet gaan. Waar meditatie in oorsprong staat voor het vergroten van de verbinding met de buitenwereld, kan het tegenovergestelde ook het gevolg zijn. Dit overkomt Roos in dit verhaal. Roos begint zich af te sluiten van de mensen van wie ze houdt om haar aanwezigheid in het moment vast te houden. Ik wil spelen met het idee van mindfulness als vorm van escapisme. Ik wil een nuchter beeld laten zien wat past bij de Nederlandse familiecultuur van een vader, moeder, twee zussen en oma die in aanraking komen met spirituele vraagstukken.

Het verhaal
De 25-jarige Roos is een afgestudeerd beeldend kunstenares en hoort van haar moeder dat haar oma ernstig ziek is en nog maar een paar dagen te leven heeft. Roos, haar moeder, vader en zusje spreken af om het komende weekend in het huis van oma te verblijven om afscheid te kunnen nemen wanneer oma terugkomt uit het ziekenhuis. Roos neemt zich voor om haar kennis van meditatie toe te passen in de rouwverwerking. Meteen bij binnenkomst op zaterdagochtend merkt Roos dat haar familie anders omgaat met het naderende overlijden. Als een vlucht voor oude patronen en de grimmige toekomst, sluit Roos zich af van haar familie en valt ze terug op haar mindfulness. Ze gebruikt haar kennis over meditatie om strikt alleen nog maar in het moment aanwezig te zijn. Maar is er troost te vinden in het nu?

Koen zoekt nog sponsoren via een gestarte crowdfunding. Zie voor meer informatie hierover, www.cinecrowd.com/het-nu. Daar staat hoe je kunt doneren en nog veel meer informatie over de film en zelfs een korte teaser.