whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, biografie, auteur, De lege Spiegel, Janwillem van de Wetering, Japan, levensfilosofie, onrust, boeddhisme, onthechting, klooster, Kyoto


Janwillem van de WeteringRients Ritskes, Zen.nl Nederland

Deze week verschijnt een biografie van de auteur van o.a. De lege Spiegel en Het naderende Niets, Janwillem van de Wetering. Beide genoemde boeken waren voor mij persoonlijk in de jaren zeventig een bron van inspiratie om alles achter me te laten en ook naar Japan te vertrekken. Ik had daarbij vaak het gevoel in de voetsporen van Janwillem te treden. De lege Spiegel kan ik nog steeds van harte aanbevelen. En nu dus een biografie van hem. Ik ben benieuwd en ga dit nieuwe boek zeker lezen.

Marjan Beijering die de biografie schreef, schrijft over haar boek:

Janwillem van de Wetering toog in 1958 als zinzoekende twintiger naar het Verre Oosten en debuteerde in 1971 met De lege spiegel. Hij werd beroemd met zijn serie politieromans over Grijpstra en De Gier. Daarin verwerkte hij zijn levensfilosofie in een 'voor de verkoop geschikt artikel'. Hij was een veelgelezen auteur en een graag geziene gast in de media, waar zijn avontuurlijke leven een dankbaar gespreksonderwerp was.

In deze biografie wordt de vraag gesteld of Van de Wetering een koopman of een zendeling was. Uit krantenartikelen, weblogs en documentaires komt het beeld naar voren van een vrijdenker die slaagde in veel van wat hij ondernam. Maar hij was ook een complexe persoonlijkheid die voortdurend op zoek was naar een manier om zijn onrust te bezweren. Hij schreef daarover met stijl, humor en intelligentie. De belangrijkste boodschap die het boeddhisme hem leerde was: onthechting is fijnzinnig, onverschilligheid stompzinnig.

Marjan Beijering ontdekte het werk van Van de Wetering toen ze zelf begon te mediteren. Voor deze biografie deed ze onderzoek in archieven en sprak ze met familieleden, vrienden en uitgevers in Nederland en in de Verenigde Staten. Ook bezocht ze het klooster in Kyoto waar Van de Wetering eind jaren vijftig verbleef.

Deze biografie is te bestellen via de Zenwinkel: Op zoek naar het ongerijmde