whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, vertragen, verwonderen, vertrouwen, wandelen, natuur, workshop shinrin-yoku, lente, Japans, bosbaden, zintuigen, bomen, energie, tempo, online, genieten, rust, inspiratie, koan


Shinrin-yoku lenteAnya Wiersma, Zen.nl Amersfoort / Zen.nl Haarlem

De zon doet stralend haar ding
strooit haar vurigheid
Mijn gelaat knapt ervan op

Zaterdag 6 maart j.l. gaf ik de workshop ’Shinrin-yoku’, die in het teken van de lente stond. Shinrin yoku is Japans en betekent - vrij vertaald - bosbaden. Je dompelt je onder in het bos en met al je zintuigen neem je dat wat de natuur je geeft in je op.

Shinrin-yoku
Uit eigen ervaring weet je hoe goed wandelen in de natuur je doet. De geluiden van de natuur, de geur van de lente, de bomen, het geluid van de vogels die elkaar in dit seizoen het hof maken, het ruisen van de bladeren. Wat maakt nu dat wandelen in het groen zo weldadig is? Hoe krijgen we zoveel energie van wandelen en in de natuur zijn? Zie voor een eerder artikel van mij hierover: Shinrin-yoku / bosbaden

Het tempo van het bos
De workshop begon hybride, dus enkelen waren aanwezig, anderen deden dit eerste deel online mee. Naast uitleg over wat shinrin-yoku inhoudt, spraken we over wat de lente voor ons betekent. Langer licht, de zon neemt in kracht toe en in hun eigen tempo openen de knoppen in de natuur zich. Het proces van de lente is ook in ons eigen lichaam gaande, maar we lopen vaak niet in de pas met de natuur om ons heen. We willen het vaak sneller, mooier en nog beter dan wat natuurlijk is. In plaats van te genieten van de rust van de nacht en het licht van de zon, turen we uren in helverlichte beeldschermen. We zijn nog niet wakker, de zon moet nog opkomen en overal flitsen de beeldschermen aan. De zon staat niet ineens hoog aan de hemel, maar neemt de tijd. Zo ook de lente; niet eerder of later maar altijd op tijd.

Vertragen, vertrouwen en verwonderen
We begonnen met mediteren en bezonnen ons op de vraag: wat is jouw bron van energie en inspiratie? Daarna gingen we de natuur in, ieder in zijn eigen omgeving. Een bosbad nemen houdt in dat je vertraagt om optimaal in het hier en nu te kunnen zijn. Shinrin-yoku gaat over het activeren van je zintuigen om daarmee meer in contact te komen met de natuur. Daartoe dienen ook een paar eenvoudige openingsrituelen waarmee je de shinrin-yoku begint. Als koan voor dit gedeelte van de dag gaf ik mee om te voelen en te denken over de vraag wat er nu in jou mag ontkiemen. We namen foto’s als een hulpmiddel om na afloop samen onze ervaringen en inzichten te kunnen delen. Beelden van prachtige hoge bomen en fel groen zacht mos werden gedeeld, evenals een foto van een ontkiemend eikeltje. Vertragen, vertrouwen en verwonderen waren de woorden die centraal stonden in de plenaire uitwisseling na afloop. Degenen die voor het eerst meededen vertelden nu anders naar de natuur te hebben gekeken dan ooit tevoren.

De volgende workshop Shinrin-yoku zijn:
https://www.zen.nl/leusden/activiteiten/shinrin-yoku

Boekentip over shinrin-yoku:
HET KLEINE SHINRIN-YOKU BOEK door Natascha Boudewijn

Lees hier het eerder verschenen artikel van Anya Wiersma over Shinrin-yoku / bosbaden