whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, zen, meditatie, leren mediteren, moederschap, veranderen, moeder, baby, actielijstje, borstvoeding, te druk, te moe, prioriteit, verleden, identiteit, schakelen, wie ben ik


Verandering heeft zijn greep op ons



Door Florentine van Lookeren Campagne Zen.nl Nederland

Column over zen, meditatie en moederschap

Dat alles verandert hoef je een moeder niet uit te leggen. Een moeder is iemand die verandering in haar armen houdt en het een boertje laat doen. In een week of wat bolt je pruttelende pasgeboren bos-elfje op tot een volvette baby die kan krijsen als een brandweerauto. Toen onze oudste een paar maanden oud was deden we hem op een avond zijn pyama aan en de volgende ochtend was die te klein geworden.

Geniet ervan, want het gaat zo snel, zeggen ze. En dat is zo. Het gaat sneller dan ik kan bijhouden.

Daarom staat beneden in de kamer nog steeds de commode. En in de commode liggen de kolfspullen. Ik heb ze twee jaar geleden voor het laatst gebruikt. ‘Opruimen commode’ staat al een jaar op mijn actielijstje. Ik krijg het niet voor elkaar.

Ik krijg het niet voor elkaar om te beseffen dat mijn baby geen baby meer is en ik krijg het niet voor elkaar om te beseffen dat ik nooit meer borstvoeding zal geven. We zijn de babytijd allang uit, de tropenjaren zijn bijna voorbij, maar die kolfspullen kan ik maar niet wegdoen.

Enorme emotionele binding had ik nooit met die pomp en die flesjes. Als ik ze had opgeruimd zodra ik ze niet meer nodig had, was er niks aan de hand geweest. Maar ja. Te druk, te moe, geen prioriteit. En nu is die baby een peuter. En nu is het toch een ding geworden.

‘Waarom houd je vast aan het verleden? Je hebt de kinderen zelf toch?’ zegt mijn vriend dan. Dat is zo. Mijn levende, groeiende en veranderende kinderen zijn veel leuker dan mijn wazige herinneringen aan dat loodzware babyjaar. Dat is het dus niet. Het is, vermoed ik, mijn eigen verandering die het probleem is.

Ik was moeder-van-een-baby. Dat was een paar jaar lang mijn identiteit. Net toen die jas lekker zat, was ik moeder-van-een-peuter. Dacht ik dat trucje te kennen, kwam er een baby bij. Nu ben ik moeder-van-een-peuter-en-een-kleuter. En binnenkort ben ik moeder-van-een-kleuter-en-een-schoolkind. Niet sinds ik zelf baby, peuter en kleuter was heb ik meer zo snel hoeven schakelen.

In deze columns stel ik mijzelf voortdurend de vraag: wat is een moeder? Maar misschien wordt het tijd voor een nieuwe vraag: wie ben ik? Natuurlijk ben ik veranderd door het moederschap. Maar ik ben niet alleen maar moeder. Daarom ga ik de commode nu leegruimen. Het is een handig kastje. Prima plek voor mijn laptop.

Lees ook de vorige column van Florentine:
Tel de sterren