whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, dialoogtraining, luisteren, praten, online vergaderingen, onderbreken, ongevraagd het woord nemen, oordelen, verbondenheid, gevoelens uiten, zendo, aandacht, dankbaar, lichaam, pijn, accepteren, irriteren, bewustzijn


Waarom Carlo niet naar de dialoogtraining gingCarlo de Croock, Zen.nl Bergen op Zoom

Carlo had zich opgegeven voor de dialoogtraining, maar er kwam van alles tussen. Hij gaat de training wel doen, maar heeft door mediteren al veel geleerd op het gebied van luisteren en praten.

De volgende online dialoogtraining van twee ochtenden start dinsdag 1 juni.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding


In het najaar start ook de eerste opleiding voor dialoogtrainers. Wil je hierover vrijblijvend op de hoogte worden gehouden? Mail dan ‘houd me op de hoogte’ aan remko@zen.nl

Ik wil graag de dialoogtraining gaan volgen omdat ik hoop, iets meer te kunnen overdragen aan anderen. Wat ik vaak merk, zeker in online vergaderingen: mensen onderbreken elkaar. Ze laten elkaar niet aan het woord, praten door elkaar heen, nemen ongevraagd het woord over. Of ik zie dat mensen met andere dingen bezig zijn. Dan zijn ze hun mail aan het lezen terwijl iemand anders aan het praten is. In dat geval ben je dus niet echt aan het luisteren en is je aandacht elders.

Ik mediteer nu twee jaar. In de zendo merkte ik dat ik heel anders aan het luisteren was dan erbuiten. Je luistert zonder er wat van te vinden, verder te denken, wensen, oordelen, noem maar op. Dat is zo anders. Tijdens zazen luister je naar jezelf, gedachten komen en gaan, zonder er wat van te vinden. Je benoemt de gedachten en gaat weer verder met tellen.

Het heeft me veranderd. Met vrienden is het contact beter geworden. Ik voel meer verbondenheid. En mijn vrouw zegt: ’Je bent een prater geworden!’ Ik praatte vroeger nooit. Ik kon mijn gevoelens niet uiten. Dat heb ik geleerd door de zen. Je bouwt met de groep een heel bijzondere relatie op. Als je een paar jaar samen zit laat je op een gegeven moment toch het achterste van je tong zien. Doordat het daar gebeurde, gebeurde het buiten de groep ook.

Wat ik geleerd heb in de zendo zou ik graag doorgeven. Ik heb de dialoogtraining nog niet gevolgd maar ik kreeg de handout. Die heb ik gedeeld met mijn collega’s. Sommigen lezen het, sommigen niet. Nou ja dat is mij om het even. Ik zou wel graag zien dat zij met meer aandacht gaan luisteren en wachten met praten tot een ander is uitgesproken.

Ik had me opgegeven voor de cursus, maar toen kon ik ineens geopereerd worden. Ik heb jaren pijn gehad. Dat was heel erg. Mensen zien het niet aan je. Ze zien de buitenkant, die altijd lacht. Als ik zeg, ik heb pijn, zeggen mensen: ‘Oh, okee.’ Je komt niet over als ziek en dat is lastig, maar de pijn in je sloopt je helemaal.

Nu na de zware operatie, ben ik pijnvrij. Dat is heerlijk en daar ben ik het hele team van neurochirurgie ontzettend dankbaar voor. Het enige is, dat ik nog goed moet luisteren naar mijn lichaam. Als ik te snel te veel doe, ben ik acuut moe. Ik zie mijn vrouw en mijn zoon dingen doen die ik normaal zelf zou hebben gedaan. Het is frustrerend, maar het is zo. Ik accepteer het. Zen is ook: lief zijn voor jezelf. Als je dat leert, leer je ook lief te zijn voor een ander.

Als je jezelf accepteert zoals je bent, kun je ook een ander accepteren zoals hij is. Ik denk nu: waarom zou ik me aan die ander irriteren? Ik creëer zelf de ander in mijn denkend bewustzijn. Dus stel jezelf de vraag: weet ik het zeker en is het echt waar wat ik denk? Realiseer je dat het ook een uiting van Boeddhanatuur is. Neem pauze, adem uit.

Dit soort dingen heb ik van huis uit niet meegekregen. Ik wil het wel doorgeven aan mijn zoon: luisteren naar jezelf, kijken naar jezelf, jezelf accepteren zoals je bent. Je bent zoveel mooier dan je zelf denkt, lieve jongen.

De volgende online dialoogtraining van twee ochtenden start dinsdag 1 juni.
Klik hier voor meer informatie en aanmelding


In het najaar start ook de eerste opleiding voor dialoogtrainers. Wil je hierover vrijblijvend op de hoogte worden gehouden? Mail dan ‘houd me op de hoogte’ aan remko@zen.nl