whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, chaos, inzicht, dualistisch denken, in het moment zijn, piekeren, station, trein, vertrouwen, geluk, keuze, reflectieGelukkig in chaosLeonne Boogaarts / Zen.nl Nijmegen

Leonne mediteert al dertig jaar en heeft vele sesshins gedaan. De zenbeoefening blijft haar inspireren en geeft haar steeds weer nieuwe inzichten. Tijdens de terugreis van de afgelopen herfstsesshin naar haar woonplaats Berlijn, ontdekte ze hoe een sesshin je leert ook tijdens een chaotische treinreis geluk te vinden.

In het moment zijn
Op een vroege ochtend tijdens de zomersesshin sta ik in de tuin achter het hotel en kijk de weilanden in. De opkomende zon verschijnt als een felle oranje bal vanachter de bomen. Het woord ‘prachtig’ komt in mijn gedachten. Ik besef dat, om iets prachtig te kunnen vinden, ik ook een concept moet hebben van niet-prachtig. Zo werkt dualistisch denken. Ben ik in het moment als ik dualistische labels plak?

Binnen zen kom ik vaak de uitdrukking ‘in het moment zijn’ tegen. Je bent dan gefocust op wat er op dat moment is, denkt niet aan wat er in het verleden is gebeurd en piekert niet over de toekomst. Toch bleef dat ‘in het moment zijn’ voor mij een redelijk abstract begrip.

Ik kan me een moment uit een vorige sesshin herinneren, waarin ik echt even helemaal niets dacht, een moment dat ik niet had waargenomen en waaraan ik geen herinnering heb. Pas toen ik uit dat moment ‘ontwaakte’, merkte ik dat er net iets bijzonders gebeurd was. Ik beschreef die ervaring in een eerder artikel in ZenActueel. Maar kun je genieten van een moment dat je niet waarneemt?

Oefenen
Ik besluit om tijdens deze herfstsesshin ook in de pauzes zoveel mogelijk te mediteren. Mijn blik over de weilanden te laten gaan zonder te reflecteren op wat ik zie. Als ik door het bos loop, concentreer ik me op mijn bewegingen en mijn ademhaling. Het is een hele uitdaging in het mooie herfstbos in gedachten niet te strooien met labels als prachtig, schitterend of adembenemend. Door deze extra meditatie-uren wordt de sesshin nog intensiever dan anders.

Ik zet deze oefening voort als ik na de sesshin naar het station van Lochem loop. Met mijn rolkoffer loop ik langs een zuivelfabriek. Er rijden grote melkvrachtwagens langs me en ik moet goed opletten. De omgeving is hier een stuk minder idyllisch.

Op het station open ik mijn spoorapp met mijn mobiele treinkaartje. Grote rode letters schreeuwen me toe dat mijn reis gecanceld is. Het treinverkeer in het noorden van Duitsland ligt helemaal stil. In de stoptrein naar Hengelo probeer ik te blijven mediteren terwijl mijn gedachten steeds weer afdwalen naar mijn verder gecancelde reis.

Vertrouwen
De intercity rijdt slechts tot Bad Bentheim. Een paar honderd mensen staan op het station van het grensstadje. Al snel wordt duidelijk dat er voorlopig geen intercity’s meer rijden. Hoe nu verder? We zoeken op onze mobiel naar antwoorden, maar er is geen betrouwbare informatie. Ik besluit om iedere trein te nemen die me verder in de goede richting brengt. Enkele Nederlanders op weg naar een paar leuke dagen Berlijn kennen de route nauwelijks en besluiten met me mee te gaan. Het spontaan geschonken vertrouwen ontroert me, maar legt ook extra gewicht op mijn keuzes die nu ook hen betreffen.

Na diverse regionale treinen zitten we dan eindelijk in een stoptrein die ons met een grote omweg naar onze bestemming brengt. Mijn medereizigers spreken van geluk mij ontmoet te hebben, anders stonden ze waarschijnlijk nog ergens op een intercity te wachten.

Eenmaal thuis evalueerde ik deze dag, die rustig begon met de laatste sesshinochtend en uitmondde in chaotische treintaferelen. De hele situatie gaf weinig gelegenheid tot reflectie. Ik was druk met opties afwegen, keuzes maken en het beste ervan hopen.

Geluk
Tijdens de sesshin heb ik ook naast de vele uren meditatie steeds geoefend te focussen op ieder moment en me niet te laten verleiden door de prachtige omgeving van de Paasberg. Na deze treinreis zag ik in dat ik geen prachtige zonsopgangen of mooie herfstbossen nodig heb om te genieten. Door ook in chaotische situaties in het nu te blijven, kun je achteraf genieten van een dag waarop alles is misgegaan, in overvolle treinen met allemaal gestreste mensen, niet wetend wat het volgende station zal brengen. Als je daarbij ook nog anderen een stuk op weg helpt, is mijn geluk compleet.

Data komende sesshins

Wintersesshin 2023 van 15 t/m 21 januari 2023 o.l.v. Yvonne Visser (wachtlijst)
Voorjaarssesshin 2023 van 7 t/m 13 mei 2023 o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 2 t/m 8 juli 2023 o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 6 t/m 12 augustus 2023 o.l.v. Peter van Beukelen
Herfstsesshin 2023 van 1 t/m 7 oktober 2023 o.l.v. Arthur Nieuwendijk