whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Rients Ritskes, meditatiekussen, meditatiemat, pijn, allen, sesshin, zenklooster, Japan, verlichting



Het ideale meditatiekussen



Rients Ritskes / Zen.nl Nederland / 22 dec. 2022

Bestaat het ideale meditatiekussen en zo ja, hoe ziet dat eruit? Hieronder mijn ervaringen van de afgelopen 45 jaar met veel verschillende meditatiekussens.
Zoals goede loopschoenen voor een hardloper van het grootste belang zijn, zo is een meditatiekussen dat voor iemand die zenmeditatie beoefent. Mijn pijnlijke ervaringen in Japan zorgden ruim 30 jaar geleden voor een revolutie in mediterend Nederland.

Jong en fanatiek
Ik was jong en fanatiek en mediteerde 3 x per dag 25 minuten en bezocht zoveel mogelijk sesshins, waar vaak meer dat 9 uur per dag werd gemediteerd. In het begin had ik veel onrust in mijn lijf en pijn in mijn rug en knieën, maar tijdens de sesshin was de zadelpijn van het urenlang stilzitten op het meditatiekussen vaak het ergste. Ik was van plan naar een Japans zenklooster te gaan en in de voorbereiding probeerde ik alle mogelijke meditatiekussens uit.

Houtkrullen
Heel populair in Nederland waren toen de meditatiekussens gemaakt op de Theresiahoeve in Langenboom. Ook ik had er zo een, ze waren allemaal beige bruin en gevuld met houtwol. Deze vulling zie je nu nooit meer en daar is alle reden voor. Deze vulling wordt na enig gebruik hard en na veel gebruik zelfs keihard. Opschudden helpt wel een beetje, maar niet echt. Ik was heel slank, dus weinig spek om op te zitten, waardoor ik tijdens de sesshin soms letterlijk bloedende blaren op mijn billen kreeg.

Kapok
Omdat er in die tijd in Europa nog weinig gemediteerd werd, bestelde ik meditatiemat en kussen bij een zenklooster in Amerika. Ik dacht dat die wel goed zouden zijn en jawel, ze waren een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de houtwol. Door vooral het kussen na elk gebruik flink op te schudden, kon ik daarmee een sesshin doorkomen zonder blaren. Dit grote kussen ging dan ook in 1986 mee naar Japan.

Verlichting in Japan
Vol goede moed begon ik aan de eerste sesshin en ik had al na een dag in de gaten dat mijn billen ondanks het Amerikaanse kussen gevuld met kapok een groot probleem zouden gaan vormen. Ondanks elke keer uitvoerig opschudden, iets wat mijn collega-zenmonniken helemaal niet deden, zat ik er op een dag letterlijk helemaal doorheen en vertelde met enige schaamte en in heel gebrekkig Japans wat mijn billenprobleem was. De hoofdmonnik kwam toen al snel aanzetten met een Japans meditatiekussen en wonder boven wonder, mijn blaren genazen binnen enkele uren. Sindsdien heb ik geen pijn meer aan mijn billen gehad. Wat was het geheim? De vulling bestond uit rijstkaf, iets waar ze in Japan genoeg van hadden. Het geheim van dit rijstkaf is eenvoudig, het vormt zich zelfs zonder tussendoor opschudden perfect naar je billen, waardoor het draagvlak ook voor magere types als ik meteen veel groter is dan bij houtwol of katoen.

Terug in Nederland
In 1989 begon ik in Nederland met lesgeven en natuurlijk wilde ik dat mijn cursisten op goede materialen zouden zitten, maar rijstkaf was hier moeilijk te verkrijgen. We besloten boekweitkaf te proberen en ziedaar, dat bleek dezelfde positieve eigenschappen te hebben als rijstkaf en mogelijk zelfs nog beter te zijn. Aan boekweitkaf wordt namelijk een geneeskrachtige werking toegekend, vandaar dat er al eeuwenlang hoofdkussens mee worden gevuld. Goed gedroogd boekweitkaf is hypoallergeen en geurloos en vormt zich snel en gemakkelijk naar je lichaam, ook zonder opschudden. Onze ervaringen met boekweitkaf waren zo positief, dat een jaar na onze eerste Zen.nl meditatiekussens met boekweitkaf, heel Nederland er bijna alle meditatiekussens mee vult. Niet lang daarna veroverde de met boekweitkaf gevulde meditatiekussens heel Europa en tegenwoordig zijn meditatiekussens over de hele wereld ermee gevuld.

Wol
Omdat Zen.nl snel groeide hebben we in Nederland al decennialang iemand die voor ons bijna fulltime meditatiekussens en -matten maakt. Eerst bleven we de matten net als in Japan nog vullen met kapok, omdat dat dit voor meditatiematten redelijke goed bevalt, maar al snel besloten we ook daarmee te experimenteren en ontdekten we dat wol daarvoor nog veel beter is. De hoogste kwaliteit kussens voor Zen.nl worden dus in Nederland gemaakt en met de beste materialen. Zo zijn de kussens gemaakt van zeer kleur- en slijtvast katoen en de binnenkussens (voorwaarde voor gemak bij hervullen en de vormvastheid van het meditatiekussen) van ongebleekt katoen. Momenteel werken we ook steeds meer met ecologische materialen. Zen.nl meditatiematten en -kussens gaan zelfs bij intensief gebruik vaak langer dan 20 jaar mee.

Voor meer info over meditatiekussens klik hier made-in-holland/meditatiekussen-zwart
Voor meer info over meditatiematten klik hier made-in-holland/meditatiemat