whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, leeg, sesshin, cirkels, symbool, rust, vrij, vorm is leegte, eens, bubbel, depressief gevoel, afkeer, verlangenIk ben leegPatrick Sebel / Zen.nl Zeist

Afgelopen oktober nam Patrick deel aan zijn 7e weeksesshin. Geïnspireerd door de lezingen tijdens de eerdere ziopdag over symbolen en het boek “The artist's way” borrelden de hele week bij hem de lege cirkels. De laatste dag ontdekte hij het waarom van al die leegte. Lees hier zijn verslag.

Is de cirkel rond?
Al in het begin van de sesshin bekroop mij een gevoel dat de cirkel rond was. De cirkel bleek mijn symbool voor deze sesshin te zijn. Het beeld van een cirkel die rond is sluit ten eerste naadloos aan bij het gegeven dat dit mijn zevende sesshin is. Zeven is het getal van de volmaaktheid, het getal van natuurlijke cycli, het eerste getal dat zowel het spirituele (de drie-eenheid) als het aardse (getal 4, vierkant, de vier aardse elementen) in zich heeft. Ik voelde dit in de rust waarin ik in de sesshin rondliep en waarmee ik buiten kon zijn (geholpen door het heerlijke zonnige weer). Waar het in mijn eerste sesshin een bijna obsessieve drang was om buiten te zijn (de vrijheid symboliserend waar ik op zoek naar was), kon ik nu gewoon buiten zijn en was ik zelf vrij. Maar door die rust was er ook zoiets als: is dit het nou?

Vorm is leegte
Binnen zen staat de cirkel (in zen enso genaamd) ook symbool voor vorm en leegte zoals Michel Dijkstra onlangs op de ziopdag mooi uiteenzette. Ik word dan door mijn existentiële bubbel vooral getriggerd op de leegte, waar ik meteen zinloosheid en nihilisme in hoor. “Is dit het nou” was mijn gedachte tijdens deze zevende sesshin, wat mij een leeg, bijna depressief gevoel gaf. Er waren deze keer geen diepe dalen, geen hoge euforische pieken, geen schriftje vol met verhelderende inzichten. Nee, er waren hooguit wat beelden van cirkels in allerlei vormen die ik in mijn schriftje aan het tekenen was. Arthur wist deze bubbel tijdens dokusan (individueel onderhoud) nog wat verder te verdiepen met de mededeling: “Welkom op aarde”.

Leegte is vorm
Maar plotseling, op zaterdagochtend tijdens de slotceremonie van de sesshin, viel ik door de leegte. Ineens besefte ik dat ik maar naar een kant van de cirkel keek, de zijde die ik al de hele week aan het tekenen was: vorm is leegte. Ineens sloeg het tijdens deze ceremonie om en kon ik ook die andere kant zien, namelijk: leegte is vorm; alles is leegte en dus alles is vorm. Juist door de vorm die ík aan de wereld geef met mijn afkeer en verlangens krijgt de leegte vorm. Juist door het afwezig zijn van de door mij verwachte vorm (de leegte) werd ik me plotseling volledig bewust van de vorm die ik aan de wereld geef. Deze vorm maakt dat ik er als mens mag zijn, de vorm staat voor wat mij plezier en zin geeft in het leven en dit geeft weer waarde aan het leven. Ineens drong de betekenis van wat Arthur hierover zei tot me door. Ik verliet de sesshin met het gevoel een kunstenaar te zijn, een kunstenaar waar de ideeën vanuit de leegte opborrelen. In het boek “The artist's way” staat dit mooi beschreven, maar nooit gedacht dat dit kunstenaarschap ook voor mij weggelegd was!

De cirkel is niet alleen rond, maar voor een kunstenaar ook leeg, driedimensionaal én plat.

Data komende sesshins

Wintersesshin 2023 van 15 t/m 21 januari 2023 o.l.v. Yvonne Visser (wachtlijst)
Voorjaarssesshin 2023 van 7 t/m 13 mei 2023 o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 2 t/m 8 juli 2023 o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 6 t/m 12 augustus 2023 o.l.v. Peter van Beukelen
Herfstsesshin 2023 van 1 t/m 7 oktober 2023 o.l.v. Arthur Nieuwendijk