whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, dood, zenles, dialoog, betere wereld, oorlog, energie, consumptiepatroon, compassie, politiek, overtuigen, hart, David Bohm, angstig, machteloos, wijsheid


Is de duif dood?Bettina Zevenbergen / Zen.nl Zeist

Bettina vraagt zich samen met haar vriendin af of ze behalve mediteren, zenles geven en dialoog nog meer kan doen voor een betere wereld en stuit dan op deze twee raketten.

Met een vriendin had ik een vroege wandeling met ontbijtpicknick afgesproken, ergens tussen ons in, in de bossen nabij de vliegbasis Soesterberg. We kwamen precies tegelijk aan maar ondanks dat zat het weer nogal tegen. Na dagenlang zon en droog weer regende het behoorlijk. Maar wij gingen toch op pad. Onze wandelroute liep echter niet goed, want in plaats van in het bos kwamen we op de vliegbasis terecht. Net toen we flink aan het fulmineren waren over hoe erg het allemaal was in de wereld, de oorlog in Oekraïne en alle andere politieke narigheden die ons momenteel overkomen, stuitten we op twee raketten met precies daartussen een dode duif.

Ons gesprek nam een andere wending: 'Wat kunnen wíj doen?' Onder het afdak van het Militair Museum konden we droog zitten voor onze picknick en bespraken we de kleine dingen in ons eigen leefpatroon. Maar kunnen we nog meer doen? Mijn vriendin opperde het idee om initiatieven op te zetten, nieuwe energie uit te dragen om dingen te veranderen in ons consumptiepatroon. Ik zocht naar iets anders, meer gericht op de ontwikkeling van compassie. Dat doe ik al tijdens de zenlessen, maar kan ik nog meer doen? Moet ik dan de politiek in? Dat heb ik nooit eerder overwogen.

Later die dag zag ik Eva Rovers op de televisie vertellen over haar publicatie: "Nu is het aan ons, oproep tot echte democratie". Ja, dat is het! Ik downloadde het meteen. Rovers vertelt over het fenomeen burgerberaad: "Een burgerberaad is in de eerste plaats een deliberatief proces. Dat betekent dat gelijkwaardig overleg het hart vormt van alle bijeenkomsten. Uitwisselen is belangrijker dan overtuigen. Op die manier krijgen deelnemers meer begrip voor elkaar en ontdekken ze onderlinge overeenkomsten die ze gebruiken om samen oplossingen te bedenken. Maar stel je geen Walhalla voor. Af en toe knettert het stevig tussen de deelnemers, leert de ervaring, en dat is ook de bedoeling. Alle verschillende perspectieven komen aan bod, ook als die onverenigbaar zijn of lijken." Dit concept lijkt heel erg op De Dialoog zoals David Bohm voorstelt en het 'juist spreken' van onze zenbeoefening. Zen in actie.
Rovers geeft mooie voorbeelden waarin burgerberaad succesvol was. Ze is een petitie gestart om in Nederland een landelijk Burgerberaad Klimaat & Milieu in te stellen. Ik heb inmiddels de petitie getekend. Maar je hiervoor aanmelden kan niet, want zo'n beraad wordt door loting samengesteld. Dus nog geen actie. Terwijl ik afwacht of ik ooit word ingeloot, kan ik meer doen. Daar op de vliegbasis lag niet een dode vredesduif, die angstig en machteloos maakt; daar lagen twee vleugels. In het boeddhisme wordt wel eens gezegd dat wijsheid en compassie twee vleugels van dezelfde vogel zijn. Beide vleugels hebben we nodig om goed te kunnen vliegen, oftewel om vooruit te komen op ons pad. Ik had eerder een vacature voor boeddhistisch vormingsonderwijs gezien. Dat kan ik nog gaan doen. Zaadjes planten!