whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weekendsesshin, aarde, redden, aandacht, actualiteit, crises, boek Met zen de planeet redden, Thich Nhat Hanh, voedsel, geest, uitdagingen, klimaatverandering, oorlog, pandemie, natuur, projectie, perspectief, dialoog, discussie, sesshin
© foto Rients Ritskes

Mediteren en de aarde redden?Van 20 t/m 22 januari 2023 verzorgen Anne Peters en Walter Jacobs een weekendsesshin in Epe. Naast het intensief beoefenen van meditatie en het trainen van onze aandacht vormt de actualiteit van de vele crises waar we momenteel mee te maken hebben onze inspiratiebron. Het boek ‘Met zen de planeet redden’ van Thich Nhat Hanh nemen we mee als voedsel voor onze geest. Op onze website staat daarover het volgende:

Als we de grote uitdagingen van onze tijd (klimaatverandering, oorlog, pandemie, ongelijkheid, racisme) het hoofd willen bieden, moeten we beginnen met het trainen van onze geest. Gaat je geest gebukt onder alle crises, voel je je machteloos, moedeloos, boos en gedeprimeerd dan zal je handelen van weinig waarde zijn. Maar een wakkere geest weet wat ‘m te doen staat! Dat is de kernboodschap van 'Met zen de planeet redden', het postuum verschenen boek van zenleraar Thich Nhat Hanh, dat centraal staat tijdens deze weekendsesshin.

De aarde redden?!
Vaker horen of lezen we dit soort zinnen en uitspraken op TV of in de krant. Meestal is de strekking dat ‘de natuur’, ‘het klimaat’, ‘de wereld’ ten onder gaat en gered moet worden. Waarvan? Het is maar de vraag of ze gered moeten worden. Heeft de aarde een probleem? Wat momenteel gebeurt, is misschien wel puur natuur. De aarde past zich aan de omstandigheden aan waarin ze (mede door de mens) terecht is gekomen. Precies zoals de aarde dat altijd doet. Toch maken veel mensen zich zorgen en willen de aarde redden. Dat zou wel eens een vorm van projectie kunnen zijn. De aarde heeft geen probleem, de mensheid lijkt een probleem te hebben. Of heb ík een probleem dat ik op de aarde projecteer? En zoals projectie, vanuit psychologisch perspectief, inzicht en benodigde verandering in ons persoonlijk leven in de weg kan staan, zo geldt dat mogelijk ook bij de benodigde verandering van onze omgang met de aarde en de atmosfeer. Taal is vormgevend, dus de manier waarop we spreken en schrijven over de huidige crises is belangrijk voor onze houding en ons daadwerkelijke gedrag.

Tijdens de weekendsesshin willen we onderzoeken wat we kunnen doen in de vele crises die ons omringen. Natuurlijk kunnen we alvast ons best doen bij de dagelijkse boodschappen, de kleding die we aanschaffen, ons reisgedrag et cetera. Ook kunnen we iets doen aan de manier waarop we met elkaar omgaan. We kunnen vaker de dialoog opzoeken in plaats van altijd weer de discussie aangaan om ons gelijk te halen. Er is veel wat we kunnen doen in deze uitdagende tijden. Never waste a good crisis! Wat kunnen we leren van de huidige situatie en waartoe inspireren deze crises ons?

Mediteer je mee?
’Sesshin’ is het Japanse woord voor ‘retraite’ en wordt wel vertaald met ‘De oefening van eenheid van hart’. Het weekend brengen we samen voornamelijk in meditatie door. Het programma bestaat uit zazen, kinhin en samu (werken met aandacht). Tijdens de avondmeditatie op vrijdag en zaterdag is er gelegenheid voor persoonlijk onderhoud, op zaterdag- en zondagmorgen is er een teisho (lezing) met als thema ‘Never waste a good crisis’.

De Weekendsesshin begint vrijdag 20 januari om 17.00 uur met een startbijeenkomst en lichte avondmaaltijd en eindigt zondag 22 januari om 14.00 uur, na de lunch. Locatie: Centrum OostRaven, Epe (op de Veluwe)

Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht op onze website, https://www.zen.nl/eindhoven/activiteiten/weekendsesshin-januari

Wil je meer weten, dan kun je natuurlijk ook eerst even contact opnemen met (een van) de zenleraren: Anne Peters, anne@zen.nl 06-53758613 of Walter Jacobs, walter@zen.nl 06-21988577

Data komende weekendsesshins

Van 16 t/m 18 december o.l.v. Pia Velema en Janneke Koch in Exloërveen
Van 20 t/m 22 januari 2023 o.l.v. Anne Peters en Walter Jacobs in Epe
Van 3 t/m 5 februari 2023 o.l.v. Jan de Ruiter en Steven Edelenbos in Exloërveen
Van 10 t/m 12 maart 2023 o.l.v. Dymphie Eeftens en Remko de Beer in Westelbeers