whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weekendsesshin, stilte, natuur, loslaten, rouwproces, rituelen, bubbels, glimlach, effect, geest, aandacht, levensfilosofie, vergankelijk, dialoog, emoties, herinneringen, overlijden, angst, moed, pijn, sesshin


Mediteren en verknocht aan het levenLisette Kappelhoff / Zen.nl Rotterdam-Zuid

Lisette ervaart tijdens haar eerste weekendsesshin hoe veel mediteren haar de stilte en de natuur intens doen ervaren. Zo leert ze wat loslaten betekent in haar rouwproces rond haar vader en broer. Hier een persoonlijk verslag.

Dit weekeinde had ik mijn eerste ervaring met een sesshin. Ik vond het spannend mede omdat dit de eerste keer was. Het was wennen en kijken hoe en in welke volgorde de rituelen zich opvolgden. Ik ervoer ze als prettig, heel gestructureerd dat gaf mij houvast, de stilte heb ik als zeer fijn en mooi ervaren. Ik hoorde de stiltes voor zover je van 'stiltes kunnen horen' kan spreken. Ook de omgeving speelde daarin mee. Zo rustgevend. Dat alles is als een deken van rust over mij heen gevallen.

Ik heb tijdens de meditaties heel intens in mijn eigen bubbels gezeten. Net alsof ik op een zwevend wolkje zat. Ik beleefde de geluiden van onder andere moeder natuur als intens en bijzonder. Hoorde de bij zoemen, een hond blaffen, vogels zingen. Iets om van te genieten en te omarmen. Ik heb ook veel glimlach-momentjes gehad wanneer prettige herinneringen en gedachtes in mij naar boven kwamen. Het was fijn om dat zo te beleven.

Nooit gedacht dat dit boeddhistische spirituele pad mijn leven zou binnenwandelen en dat ik mij daarin zou gaan thuis voelen. Ik vond het wonderlijk dat het mediteren zo’n effect kan hebben op je geest. Grappig dat er gesproken wordt van een APK voor je geest. Het was ook een weekeinde om mijn vader en broer los te laten zonder ze te vergeten. Dat is onder ander de rode draad in mijn zen avontuur. Ook om met aandacht te leven. Het boeddhisme draagt deze levensfilosofie uit.

De lezingen van Peter en Remko naar aanleiding van het boek van Dimitri Verhulst waren inspirerend. De verknochtheid aan ons leven en durven te erkennen dat alles tijdelijk is. Dat leren leven mooi is, er met een brede blik naar kijken. Durven te voelen en te ervaren dat we vergankelijk zijn en in de sutra de verbondenheid voelen. Een eenheidsbewustzijn waar iets nieuws uit kan voortkomen. De verslaving als metafoor voor het leven. Je best doen voor het leven. Doe alles met liefdevolle aandacht en kan zo loslaten.

De dialogen waren spannend en enerverend. Een van de vragen was: wat zou jij door willen spoelen? Naar aanleiding van een verhaal van een van de mededeelnemers kwamen de emoties los. Herinneringen aan overlijden van mijn vader en broer. Angst om los te moeten laten. Dacht er nog niet helemaal klaar mee te zijn. Maar tijdens het persoonlijk onderhoud met Peter, een eer om deze in mijn ogen wijze man te mogen ontmoeten, gaf mij het inzicht dat ik herinneringen niet moet verwarren met loslaten. Hij zei dat je herinneringen mag koesteren en dat je deze niet hoeft lost te laten. Je mag emoties tonen. Het is geen intens verdriet meer en draag dat niet meer als een last mee. Het is niet erg maar het wordt anders als ik mijzelf daarin te kort doe door minder voor mijzelf een mooi leven te leiden. Ik besef en realiseer dat ik goede keuzes en beslissingen in mijn leven heb genomen en heb daarin de bevestiging gekregen door dit zelf te ontdekken en naar mijzelf te kijken. Ik heb het goed gedaan. De moed en de durf om het aan te gaan. Ik leef een positief leven. Dat is wat ik onder andere geleerd heb.

Dit weekeinde was een verrijking in mijn leven en mooi om mee te maken. Ik ben dit weekeinde met een open geest tegemoet getreden.

Met de pijn in mijn knieën tijdens het mediteren is het lastig om de gedachte vast te houden om zo goed mogelijk met de die pijn om te gaan. Ik heb het afwisselend op een stoel en op mijn eigen matje en kussentjes goed kunnen volhouden.

Het leven in het hier en nu en dat zo goed mogelijk te doen zowel voor anderen als voor mijzelf.

Deze sesshin is een mooi vervolg op mijn spirituele pad dat ik bewandel in mijn leven. Verdieping zoeken en ervaringen opdoen. Zeker voor in de toekomst nog eens deelnemen. Een weeksesshin lijkt mij wel erg pittig. Dat komt zeker nog wel een keer om die uitdaging aan te gaan.

Data komende weekendsesshins

Van 7 t/m 9 oktober 2022 o.l.v. Nico Basho van Spanje, Susanne Schellekens en Anne-Marie Brekelmans in Vught
Van 21 t/m 23 oktober 2022 o.l.v. Bernadette Kester en Robin van Raaij in Epe
Van 4 t/m 6 november 2022 o.l.v. Jan de Ruiter en Steven Edelenbos in Exloërveen
Van 18 t/m 20 november 2022 o.l.v. Harry Mengers en Nicola Kneepkens in Epe
Van 25 t/m 27 november 2022 o.l.v. Dirk Polder en Henriët van Rossum in Epe

Van 16 t/m 18 december o.l.v. Pia Velema en Janneke Koch in Exloërveen