whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, vertrouwen, verantwoordelijkheid, leergierig, nieuwsgierig, inspiratie

Uit het boek De Filosoof, de Hond en de Bruiloft van Barbara StokSesshin over vertrouwenArthur Nieuwendijk / Zen.nl Amsterdam

In de komende sesshin wordt naast het gebruikelijke programma van veel mediteren en in stilte verblijven, aandacht besteed aan de thema’s vertrouwen en verantwoordelijkheid tijdens de inleidingen door Arthur. De sesshin wordt gehouden van 2 t/m 8 oktober. Door enkele annuleringen zijn er 2 plekken vrijgekomen. Klik hier voor aanmelding en meer informatie.

Je eigen leven vormgeven
Tijdens de inleidingen staat een oud maar nog steeds inspirerend verhaal centraal. Het verhaal van Hipparchia, die ondanks haar opvoeding, de verwachtingen van haar familie, sociale normen en maatschappelijke conventies het vermogen ontwikkelt zelf vorm te geven aan haar eigen leven. Is dat niet wat we allemaal willen?

Hipparchia
Hipparchia leefde in de vierde eeuw voor het begin van onze jaartelling in Griekenland. Ze is intelligent, leergierig en nieuwsgierig. Ze komt uit een welgestelde familie die een geschikte huwelijkskandidaat voor haar probeert te regelen. Daarvoor gaat ze naar Athene om indruk te maken op de rijke Kallios. In Athene verblijft ze bij haar broer die daar filosofie studeert. De missie is succesvol. Na enige ontmoetingen stemt Kallios in met een huwelijk. Tot grote vreugde van haar familie. Ondertussen raakt Hipparchia in de ban van Crates, een filosoof die op straat leeft. Ze wordt geraakt door zijn ideeën over vrijheid, onafhankelijkheid en zijn niet-materialistische manier van leven. Dat brengt haar uiteindelijk tot een radicaal besluit.

Inspiratie
Het oude verhaal is in een nieuw stripboek De Filosoof, de Hond en de Bruiloft opnieuw verteld en vormgegeven door Barbara Stok. Haar tekeningen hebben een zenvolle eenvoud en bevatten niets overbodigs. Zie het voorbeeld. Daarnaast valt op dat er vaak dieren aanwezig zijn. Zoals de vogel die - symbolisch - eerst opgesloten zit in een kleine kooi, daarna een grotere kooi krijgt en vervolgens wegvliegt om uiteindelijk weer terug te keren.

In de komende sesshin onderzoeken we het geheim van Hipparchia en wat wij daarvan kunnen leren.

Data komende sesshins

Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (2 plaatsen vrij)

Van 15 t/m 21 januari 2023 o.l.v. Yvonne Visser (wachtlijst)
Van 7 t/m 13 mei 2023 o.l.v. Floor Rikken
Van 2 t/m 8 juli 2023 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 augustus 2023 o.l.v. Peter van Beukelen
Van 1 t/m 7 oktober 2023 o.l.v. Arthur Nieuwendijk