whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven




Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, loslaten, zenleraar, sesshin, verdriet, duivel, leven en dood, hiv-positief, opleiding, afscheid, sterven, ego, omgaan, vechten, vrede, bubbels, levensverhaal, overtuigingen


Wat wil je niet loslaten?



Peter van Beukelen / Zen.nl Utrecht

Peter geeft al vele jaren meditatiecursussen bij Zen.nl Utrecht en bijna alle zenleraren kennen hem persoonlijk, omdat ze bij hem het proefexamen doen ter afronding van de zenlerarenopleiding. In juli geeft Peter zijn eerste sesshin, een week lang mediteren in stilte. Voor de dagelijkse inleidingen die hij als zenmeester dan geeft gebruikt hij de roman ‘Als katten van de wereld verdwijnen’. Een boek dat gaat over wat in dit leven echt van waarde is en wat je wel of niet wilt loslaten.

Wat zou jij doen als je te horen kreeg dat je nog maar een week, of misschien nog maar een dag te leven hebt? Met deze vraag wordt de hoofdpersoon in de roman ‘Als katten van de wereld verdwijnen’ geconfronteerd. Hij is pas dertig jaar oud en krijgt dan te horen dat hij een hersentumor heeft. Na de eerste schok slaat het verdriet toe: “Ik was nog maar dertig. Oké, ik leefde al langer dan Jimi Hendrix of Basquiat, maar toch had ik het gevoel dat ik nog dingen te doen had. Dingen die alleen ik voor deze wereld kon doen. Die moesten er zeker zijn”. Dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Er verschijnt een soort dubbelganger in zijn kamer, die zegt ‘de duivel’ te zijn en hem een aanbod doet: “Jij laat één ding van deze wereld verdwijnen. En in ruil kun je een dag extra leven winnen”. Zo begint een wonderbaarlijke week in zijn leven, want wat durft hij allemaal los te laten in ruil voor extra levensdagen?

Dit boek over leven en dood pakte mij gelijk bij de keel. Ik had het boek bij toeval gekocht op Rotterdam Centraal, september 2019. Door een technische storing miste ik mijn aansluiting naar Brussel en Londen en wandelde een beetje met mijn ziel onder de arm door de lange gang van het station, liep de boekwinkel in en daar lag …… ! Bij terugkomst in Utrecht had ik het boek uit, maar de inhoud liet me niet meer los en werd voor mij de inspiratiebron om mijn relatie tot de dood en het leven verder te onderzoeken.

Dertig jaar geleden ervoer ik ongeveer wat in deze roman wordt beschreven. Ik kreeg te horen dat ik hiv-positief was, dus in een periode waarin er nog geen medicatie bestond. Ik kreeg eenzelfde doodvonnis, alleen met een wat langer tijdspad. Ik weet niet meer precies wat er in mij omging die eerste periode en wat ik dacht en voelde. Terugkijkend heb ik het gevoel dat ik me enerzijds verzoende met een vroege dood en anderzijds het leven weer oppakte om nieuwe dingen te gaan doen. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd en mijn angst voor de dood onder ogen gezien. De zenfilosofie, de dagelijkse meditatie en de zencoaching als onderdeel van mijn opleiding tot zenleraar, zijn in die periode van groot belang geweest.

Tegenwoordig is er veel aandacht voor de dood en het sterven. Er was recent zelfs een heuse SIRE campagne met veel spotjes op de radio om de dood meer bespreekbaar te maken. Uit onderzoek bleek dat meer dan de helft van de ondervraagden spijt had over een onvolledig afscheid van een geliefde. In de zentraditie staan het lijden, de dood en het sterven centraal en zijn wezenlijke onderwerpen in onze zenbeoefening. In de dood laten we alles los. In de introductie-les over ‘Verlichting’ staat dood zijn als zevende en laatste definitie vermeld. In ‘Leer denken wat je wilt denken’ beschrijft Rients deze vorm van ‘verlichting’ als volgt: ‘Na ons sterven is er niets meer dat het ego onderscheidt van de rest van wereld, het lichaam heeft dan geen beeld meer van zichzelf. Zo bezien bereikt iedereen uiteindelijk de grote verlichting, want iedereen zal ooit overlijden. De cruciale kwestie is echter hoe we hiermee omgaan. Vechten we ertegen tot de laatste snik of kunnen we onze sterfelijkheid in vrede dragen?’.

Dat is ook het grote dilemma waar de ‘Ik’ in het boek voor staat. Hoeveel gaat hij loslaten en van de wereld laten verdwijnen om zelf langer te kunnen blijven leven. En hoe komt hij in het reine met zijn leven tot nu toe. Hij heeft een hele lage dunk van zichzelf en vindt dat hij niets van het leven heeft gemaakt. Duidelijk wordt dat hij vol met ‘bubbels’ zit. Om een voorbeeld te noemen: na het overlijden van zijn moeder is het contact met zijn vader verbroken. In die laatste levensdagen trekt het leven nog een keer aan hem voorbij en komt hij, uiteindelijk met behulp van ‘de duivel’, tot actie om zijn levensverhaal tot een goed einde te brengen.

Dit boek en de komende sesshin gaan over loslaten en het leven van je nieuwe levensverhaal. Kun je je vaste overtuigingen en meningen over van alles en nog wat loslaten? Kun je met een nieuwe open blik terug én vooruit kijken? Zo valt er veel te leren en te ontdekken over wat er echt toe doet. Een sesshin is daartoe een uitstekende gelegenheid. Een week in stilte alles even loslaten en opnieuw bekijken en ervaren hoe verlichtend dat is.


Data komende sesshins

Van 26 juni t/m 2 juli 2022 o.l.v. Rients Ritskes (volgeboekt)
Van 3 t/m 9 juli 2022 extra sesshin o.l.v. Peter van Beukelen (nog 2 plaatsen beschikbaar)
Van 2 t/m 8 oktober 2022 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (volgeboekt)

Van 15 t/m 21 januari 2023 o.l.v. Yvonne Visser
Van 7 t/m 13 mei 2023 o.l.v. Floor Rikken
Van 2 t/m 8 juli 2023 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 augustus 2023
Van 1 t/m 7 oktober 2023