whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, geven, introductiecursus, zenleraar, aandacht, energie, vrolijk, verwachtingen, hart, liefde, boos, emoties, verbinding, oerbubbel, angst, paniek, stress, geld, conditionering, vooroordeel, accepteren, loslaten, ego, vrij, Boeddha, onthechten, verandering, intentie, wijsheid, stilte


Weekendsesshin over: hebben en zijnPeter van Beukelen / Zen.nl Utrecht

Tijdens de inleidingen van de weekendsesshin van 2 t/m 4 september staat de boeiende nieuwe roman van Dimitri Verhulst Hebben en Zijn centraal. Wil jij je leven over doen, en wel precies zoals het tot nu toe is verlopen? Deze vraag speelt in het boek en dus ook in onze weekendsesshin. Een intrigerende vraag die een nieuwe kijk geeft op de zin van ons leven.

Samenvatting van het boek
Malodot is dood. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor. Een koan-achtige vraag: ‘wil jij je leven overdoen, en wel op precies eenzelfde manier?’ Deze vraag stimuleert tot onderzoek van ons eigen leven.

Het leven: hebben of zijn
Op de deur van de kamer in zijn afkickkliniek staat als spreuk Leven is nog steeds de grootste doodsoorzaak. Ervan uitgaande dat zijn vriendin Lauralouise het ongeluk heeft overleefd, ziet hij haar en anderen schreeuwen dat hij moet volhouden, moet blijven knokken, voor haar, voor hen, voor hun twee honden, voor de afbetaling van hun woning, voor alles.
Dit zijn vragen die we onszelf ook kunnen stellen. Waarvoor vinden wij dat we in leven zouden moeten blijven? Waaraan zijn wij verknocht, of misschien zelfs verslaafd?

Het getal 22.246
In de afkickkliniek gaat Malodot op zoek naar Lauralouise en vraagt naar de ‘aanwezigheidslijsten’, waarop de Opzichter hem het getal 22.246, zijnde het aantal mensen dat die dag als gevolg van hongersnood in de kliniek zijn aangekomen. Confronterende zaken, die ons kunnen helpen de waarde van ons leven beter te doorgronden.

Weekendsesshin 2-4 september
Een weekendsesshin is bij uitstek een mogelijkheid om onze meditatiebeoefening te verdiepen en een hele goede opmaat naar een weeksesshin. Van vrijdag eind van de middag tot zondag begin van de middag mediteren we in periodes van 25 minuten, afgewisseld met kinhin (loopmeditatie). Er zijn voldoende pauzes in het programma ingebouwd en er zijn twee teisho’s (inleidingen). Bovendien is er gelegenheid tot persoonlijk onderhoud. De prachtige natuur van Epe draagt bij aan de rust en ruimte om verdieping te laten ontstaan. De weekendsesshin staat onder leiding van Remko de Beer (Zen.nl Tilburg) en Peter van Beukelen.

Weekendsesshin, van 2 t/m 4 september, Centrum Oostraven te Epe.
Voor aanmelding en informatie zie link.