whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Wim Hof Methode, rust, energie, ijskoud, non-dualiteit, accepteren, gedachten, vertraging, bewustwording, zweverig, vooroordelen, proefles, Ice Man, ademhalingsoefeningen, Rients, lichaam en geest, mindset

Jeroen Bendijk ’s ochtends in het ijskoude water bij Gytsjerk (Fr.)Zen en de Wim Hof MethodeJeroen Bendijk / Zen.nl Leeuwarden

Jeroen was op zoek naar meer rust en energie. De rust vond hij door dagelijkse zenmeditatie en wekelijkse lessen bij Eelco Smits in Zen.nl Leeuwarden. Dit leverde hem veel nieuwe inzichten op. Meer energie haalt hij tegenwoordig uit het toepassen van de Wim Hof Methode. Zie Jeroen op de foto hierboven in het ijskoude water. Hieronder lees je zijn verhaal.

Begin van de zoektocht
In mijn hectische leven ben ik in de afgelopen jaren op zoek gegaan naar nog meer rust en energie. Om die te vinden, heb ik het een en ander gelezen en uitgeprobeerd. Het fenomeen non-dualiteit (waarin het zelfbewustzijn centraal staat) zoals beschreven door Eckhart Tolle en Paul Smit sprak me erg aan. Het lezen over dit onderwerp was eenvoudiger dan het toepassen ervan. Ik miste namelijk praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Dus ging ik op zoek naar een ander middel om tot innerlijke rust te komen. Net zoals ieder mens heb ik zeventigduizend gedachten per dag. Ik hoop deze gedachten door meditatie te kunnen accepteren. Ook heb ik de behoefte om dichter bij mezelf te zijn in plaats van in de chaotische buitenwereld. De vraag was: hoe dan?

Vertraging en bewustwording
Een aantal keer zag ik een reclame van Zen.nl voorbijkomen. In eerste instantie dacht ik dat dit niks voor mij zou zijn. Ik dacht dat het veel te zweverig was; een vooroordeel dat ik toen had. Toch liet het me niet los en ging ik ruim vier jaar geleden een proefles doen. Sindsdien mediteer ik bij Eelco Smits van Zen.nl in Leeuwarden. De rust in de meditatie en het delen van inzichten met elkaar tijdens deze sessies spreken mij bijzonder aan. Door mijn dagelijkse meditatie geef ik mijn gedachten de ruimte en dat levert mij een opgeruimde geest en goed gevoel op. Door zen probeer ik mijn leven geregeld te vertragen om meer bewustwording te creëren. Vanuit deze bewustwording maak ik ook geregeld andere keuzes. Dit geeft innerlijke rust én ruimte in mijn hoofd. Toch worstelde ik nog geregeld met mijn energiebalans; mede door het vele thuiswerken zat ik soms knikkebollend achter de PC. Om mijn energie beter te verdelen over de dag had ik met voeding al wat uitgeprobeerd. Dit leverde echter te weinig op, net zo min als de ingelaste pauzes.

Ademhaling en kou
Via mijn werk kon ik een hele korte workshop doen over de Wim Hof (de 'Ice Man’). Hierna heb ik zijn boek ‘De Wim Hof Methode’ (WMH) twee keer gelezen. Bij Wim Hof dacht ik eerst aan die man die alleen maar records boekte in extreem koude omstandigheden, iets wat alleen bij hem werkte. Ook dit vooroordeel heb ik overwonnen door het zelf te ondergaan. Mijn ervaring is dat deze methode een en al zen is. Het bestaat namelijk uit drie onderdelen die je alle drie uitvoert met volle aandacht en bewustwording van buiten naar binnen: ademhalingsoefeningen, blootstelling aan de kou en mindset. Zie voor meer informatie over de WHM www.wimhofmethod.com en voor een toelichting van Rients op de WHM, zie op Youtube: Zen en koud (af-)douchen (7 min.)

Dagelijkse oefening
Elke ochtend voor mijn ontbijt doe ik de ademhalingsoefeningen. Ik ervaar dit als complete meditatie. Het lukt mij om met deze vorm van meditatie mijn lichaam en geest met elkaar te verbinden. Deze ademhalingsoefeningen kan ik ook goed toepassen bij de zenmeditatie van Eelco Smits. Het gevolg is dat ik minder gedachten heb en meer bewustwording naar binnen kan richten. Daarnaast ga ik iedere dag zes minuten in het buitenwater zitten of twee minuten koud douchen. De koude-training brengt je terug naar een oerinstinct waarbij gedachtes worden afgebroken en je terug bent in je ware natuur tussen lichaam en geest. Ook deze activiteit ervaar ik als een zenactiviteit, omdat ik me even kan verbinden met het moment. Het laatste onderdeel is de mindset. Dit is de kracht van de geest vanuit het idee dat als je echt iets wilt bereiken je dit kunt door je te verbinden met je innerlijk kracht, met je ware aard.

Iedere dag doe ik zen in combinatie met WHM. Mijn energie is terug en daar heb ik de hele dag profijt van! Kortom, voor mij werkt de verbinding tussen zenmeditatie en de WHM. Ik nodig iedereen uit om dit eens te verkennen!