whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, bipolair, angst, dieptepunt, acceptatie, ziekte, leefstijl, rust, stress, bang, paniek, prikkels, kwaliteit van leven, geduld, discussie, zelfverzekerder, zachtheid

© Istockfoto
Bipolair, zen, angst en mediterenMadelon van Honk / Zen.nl Nijmegen / 22 augustus 2023

Madelon vertelt openlijk over haar bipolaire stoornis en hoe het mediteren en de meditatiecursus bij Zen.nl haar leven hiermee hebben veranderd.

Dieptepunt

Ruim vijf jaar geleden is er een bipolaire stoornis bij me vastgesteld (type II, rapid cycling) en sindsdien ben ik zoekende naar hoe deze ziekte te accepteren en hoe er zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik heb veel verschillende dingen geprobeerd. Zo heb ik mijn leefstijl drastisch omgegooid en heb ik geleerd om vaker momenten van rust in te bouwen en regelmatiger te leven. Dat heeft me veel gebracht, hoewel ik toch nog snel stress bleef ervaren. Ik was constant erg bang dat het weer mis zou gaan zoals vijf jaar geleden gebeurde, toen ik vier weken achtereen niet heb geslapen, met alle gevolgen van dien.

Angst en stress

Ik heb van alles geprobeerd om beter om te gaan met die angst en stress, maar niets hielp echt goed. Totdat ik kennismaakte met zen, dat heeft me in korte tijd al enorm veel gebracht. Het lukt me sindsdien beter om het grillige karakter van de ziekte te accepteren en niet direct in paniek te raken wanneer de eerste symptomen van de ziekte zich aandienen. Wanneer mijn hoofd op hol dreigt te slaan ben ik in staat om dat op tijd een halt toe te roepen, waardoor de gevolgen niet al te groot zijn (ik kan er tegenwoordig zelfs om lachen als mijn hoofd weer eens zijn geheel eigen leven aan het leiden is!). Ook kan ik beter omgaan met prikkels; ik zal altijd gevoelig blijven voor drukke en lawaaiige plekken, maar ik ben er niet meer bang voor en dat maakt al een groot verschil in hoe heftig ik die prikkels ervaar.

Gordijnen open

Sinds ik mediteer, kan ik weer een stuk makkelijker familie en vrienden buiten Nijmegen bezoeken. Het voelt zo fijn om goede vrienden weer wat vaker te zien en om weer vaker en makkelijker naar mijn broer in Groningen te kunnen. Mijn leven bestond de afgelopen jaren vooral uit werken en in mijn vrije tijd binnenblijven, met de gordijnen dicht ontprikkelen.
Ook kan ik weer tijd steken in hobby's die ik jarenlang nauwelijks heb kunnen beoefenen. Zo houd ik van lange wandelingen maken en van kunstmusea en concerten bezoeken. Omdat ik bij deze activiteiten voorheen minimaal een week nodig had om ervan bij te komen, deed ik deze dingen bijna nooit. Nu kan ik bijna iedere week weer urenlang door de natuur struinen en voor de komende maanden staan er weer enkele concerten en museumbezoeken op de planning. Ik had me eigenlijk al bijna verzoend met het feit dat ik veel dingen waar ik blij van word nauwelijks meer kon doen. Dat ik nog iets zou vinden wat mijn kwaliteit van leven zodanig zou verbeteren, had ik echt nooit verwacht of durven dromen.

Ontwikkelen als mens

En dat zijn slechts de effecten die zen op mij heeft met betrekking tot mijn ziekte. Ik merk daarnaast dat ik meer geduld heb met mensen, dat mijn neiging om discussie (conflicten) aan te gaan met mensen bijna geheel verdwenen is en dat ik me veel rustiger en zelfverzekerder voel, terwijl ik ook aan zachtheid gewonnen heb. Daarnaast leer ik zo ontzettend veel over mezelf en ervaar ik de perspectieven van de zenleraar en mijn medecursisten als zeer verrijkend. Ik ben al lang bezig om me op verschillende vlakken verder te ontwikkelen als mens, maar het kennismaken met zen heeft weer allemaal nieuwe deuren geopend als het gaat om zelfonderzoek en persoonlijke ontwikkeling.
Het beginnerstraject is bijna afgelopen, maar ik ben voor mijn gevoel nog niet klaar met het leren over zen. Daarom ga ik straks door naar de gevorderdengroep om te ontdekken wat deze boeiende reis verder allemaal nog op mijn pad brengt. Ik heb er zin in!

Wil je mediteren leren?
Kik hier en meldt je aan voor een introductiecursus zenmeditatie bij jou in de buurt
of
klik hier en doe eerst een gratis proefles