whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, stevig staan, blote voeten, steunzolen, klachten, podotherapeut, zelfvertrouwen, dromen, fantasie, stress, aarden, landen, weerstand, aandacht, uit het hoofd, balans, last, rug, schouders, nek, lichamelijke houding, zenmeester, leraar, Thich Nhat Hanh, lopenDoor zen stevig staanMark Schilder / 4 mei 2023

Mark vertelt in dit artikel hoe hij via zen, de meditatielessen en een advies van een mede-zenstudent op blote voeten voor het eerst bewust contact met de aarde voelde en waar dat toe leidde.

Altijd steunzolen
“U zult voor altijd steunzolen moeten dragen anders komen uw klachten weer terug” zei mijn podotherapeut jaren geleden. Destijds voelde het als een vonnis dat over me werd uitgesproken. Ik legde me er maar bij neer, niet wetende waar het pad dat ik zou bewandelen op deze zolen me zou brengen en dat was destijds misschien maar goed ook...

Stevig in de schoenen staan
Als kind had ik veel moeite om stevig in mijn schoenen te staan. Ik had weinig zelfvertrouwen en moeite om me thuis te voelen. Fantasie was voor mij een manier om aan het dagelijks leven te ontsnappen. Ik droomde er van astronaut te worden. Doordat ik zat te dromen op school moest ik vaak met beide benen op de grond gezet worden, de landing was dan hard en pijnlijk.

Wil je mediteren leren?
Kik hier en meldt je aan voor een introductiecursus zenmeditatie bij jou in de buurt
of
klik hier en doe eerst een gratis proefles


In het nu landen
Toen ik bij Zen.nl begon vond ik het altijd erg fijn dat de leraar aan het begin van de les zei: “Laten we eerst even landen...”. Vaak kwam ik vol stress met een vol hoofd de zendo binnengestormd. Die paar minuten landen voelden dan zo ontzettend goed! Ik had dan al genoeg voldoening uit de les gehaald.

Nu ik zelf aan het begin van de les die zin uitspreek besef ik dat we eigenlijk ieder moment zo’n ‘landmoment’ kunnen hebben. Dit ‘landen’ ofwel ‘aarden’ is een oefening op zich...

Blote voeten
Hiervan werd ik me pas goed bewust toen ik op een mooie zomerdag bij een collega zenleraar op bezoek was. We hadden een vuurtje gemaakt bij zijn huis in de natuur en hij zei tegen me: “Mark, doe nou eens die schoenen en sokken uit en ga met je blote voeten in de aarde staan!”. Ik moest er om lachen, maar deed wat hij zei. Vervolgens zei hij: “Richt je aandacht op je voeten, wat voel je?” Op dat moment voelde ik voor het eerst bewust mijn contact met de aarde.

Weerstand
Een aantal weken daarna raadde mijn yogadocent me aan om mijn steunzolen weg te doen. Ik schoot gelijk in de weerstand. Haar advies ging in tegen wat mijn podotherapeut had gezegd en hij had er tenslotte voor gestudeerd. Toch was mijn ervaring van het voelen van mijn voeten heel fijn geweest en ik wist dat je met aandacht veel meer kunt bereiken dan je denkt. Ik besloot dagelijks te oefenen met bewust staan en bewust lopen en stapje voor stapje te minderen met het dragen van steunzolen.

Fantastische oefening
Het voelen van mijn voeten bleek voor mij een fantastische oefening te zijn! Voelen hoe mijn voeten contact maken met de grond voelt zo fijn! We hebben niet voor niets zoveel zenuwen in onze voeten. Door goed onze voeten te voelen zijn we ver uit ons hoofd. Door onze voeten goed recht te zetten raakt ook de rest van onze houding en dus ook de rest van ons lichaam beter in balans. Ik heb minder last van mijn rug, schouders en nek. Dat merk ik vooral bij het mediteren. Een goede lichamelijke houding zorgt ook voor een goede geestelijke houding.

Zenmeester en dankbaarheid
Zenmeester Linji zei ooit: “Het wonder is niet om te lopen op water of vuur, het wonder is lopen op aarde”. Meester Thich Nhat Hanh, die graag meditatief wandelde, gaf hierbij de uitleg: “Als astronauten strandden op de maan en niet meer terug kunnen, zou hun grootste wens zijn om weer op aarde te lopen. Dankbaar zouden we kunnen genieten van het lopen hier op aarde als astronauten die gered zijn”. Mijn jongensdroom om astronaut te worden hoefde gelukkig niet uit te komen om tot dit besef te komen.

Genezen
Laatst maakte mijn podotherapeut een scan van mijn voeten en zei: “Meneer u heeft normale voeten! Draagt u uw steunzolen niet meer?” Ik zei: “Nee, die draag ik al een hele tijd niet meer.” Waarop hij vroeg: “Heeft u geen klachten?” Ik zei: “Nee, enkel lof”.

Wil je mediteren leren?
Kik hier en meldt je aan voor een introductiecursus zenmeditatie bij jou in de buurt
of
klik hier en doe eerst een gratis proefles