whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, contact, telefoon, welkom, weekendsesshin, intentie, uitdaging, bubbel, begrip, gesprek, koan, doel, luister, aandacht, vermijden, vaardigheidEcht contact makenRobin van Raaij / Zen.nl Eindhoven / 28 mrt. 2023

Een warm welkom in vijf seconden. Dat is een van de doelen die Robin zich stelde na zijn eerste ervaringen als vrijwilliger bij een hulplijn. Robin vertelt hieronder hoe zijn vaardigheid om contact te maken zich door zenmeditatie ontwikkelde en wat een enorme verandering dat voor hem heeft betekend. Een ‘warm welkom’ is dan ook het thema voor de komende weekendsesshin van 19-21 mei, die Robin - samen met Bettina Zevenbergen - verzorgt.

Een warm welkom
‘Als je de telefoon aanneemt geef de beller dan een warm welkom’ was de instructie. Wie belt en waarvoor? Dat weet je niet, ‘maar als je ze een warm welkom geeft dan vertellen ze dat wel’.
Dus ik nam de telefoon op met de intentie de bellers een warm welkom te heten, en dat ging blijkbaar goed want het gesprek vloeide. In een tweede gesprek, toen de techniek even haperde, werd ik geconfronteerd met een beller die direct reageerde met: Nou ik weet niet of ik met u wil spreken…. Het voelt niet goed’’ en direct ophing. ‘. Twee ervaringen, twee keer dezelfde intentie: één keer warm welkom en één duidelijke koude douche voor de beller. Had ik daar dan ook geen warm welkom van kunnen maken?
Een ervaren collega merkte mijn vragende blik op. Ik vroeg haar hoe ze dat deed, een warm welkom geven. “Gewoon doen” zei ze, "en dan gaat het steeds beter, en soms gaat het even niet". Maar het ‘hoe’ kon ze niet verwoorden. Ze voegde eraan toe: “Het is voor mij telkens weer een uitdaging echt contact te maken in de eerste vijf seconden”. Tsja dacht ik, echt wezenlijke zaken zijn niet uitlegbaar. Terug naar de telefoon, ‘gewoon doen’ dus.

Oefenen
Een warm welkom, echt contact maken in vijf seconden. Hoe dan? Een puzzel die ik meenam op het meditatiekussen en die mij mijn zoektocht in herinnering bracht om echt contact te maken met de ander en mijzelf onderdeel te voelen van een groep. Ik had dit ervaren als een onoverbrugbare kloof, een rivier die ik maar niet leek te kunnen oversteken. Al mediterend, bubbeltje voor bubbeltje ontdekte ik wat ik daar zelf in deed en veroorzaakte. Maar een warm welkom? Wat te doen zodat de ander zich echt welkom voelt in dat eerste moment van contact?

Mijn ervaringen als klant van een verzekeringsmaatschappij, waarbij je met een glimlach maar zonder je begrepen of gehoord te voelen, wordt doorverbonden met een andere collega die ook weer doorverbindt, is vermoedelijk voor velen herkenbaar. Maar ik ontmoette ook ooit een zeer empathische medewerker die ook geen antwoord had, maar direct een gevoel van begrip wist op te wekken en die mij echt verder op weg hielp. Dat gesprek voelde goed, er werd echt rustig geluisterd en er was meer dan dat ingestudeerde vriendelijkheidsprotocol, hoe behulpzaam dat soms ook kan zijn.

Beoefenen
Een warm welkom, hoe doe je dat? Het was als een koan en ik maakte het tot een van mijn doelen voor 2023 om echt contact te kunnen maken in de eerste vijf seconden. Door deze vraag als een koan te benaderen en als doelstelling op te pakken, voelde ik meer en meer hoe ik deze koan werd. Zoals je de koan niet alleen op het kussen herhaalt in je gedachten, zo ook met deze vraag. Een warm welkom, hoe doe ik dat? Ik werd de koan en zo nam ik deze mee in ieder contact, in ieder gesprek, zelfs als ik alleen maar luister, mijn aandacht op de ander, mijzelf voelend. Al voelend, mediterend en reflecterend ontdek ik zo steeds meer van mijzelf en de ander.
Wat ik mij al zoekende realiseerde is dat ik behoorlijk goed kan zijn in het contact vermijden en ook snel contact kan verbreken. En ik ontdek steeds meer de waarde van dat contact maken, echt maken, ieder moment, in ieder gesprek, steeds meer bewust van wat ik doe, hoe ik ben, hoe ik spreek. Steeds meer bewust van wat het contact tot een warm contact maakt en wat dat verstoort. Ook ontdekte ik aan het eind van een gesprek het ‘warm’ afscheid nemen. En als je elkaar dan opnieuw ontmoet dan maak je opnieuw contact, alsof het de eerste keer is, steeds weer met een warm welkom.

Verrijk je contacten
'Gewoon doen’ met al onze bubbels is zo eenvoudig nog niet. Eén te worden met de vraag ‘Een warm welkom, hoe doe je dat?’, werd voor mij een ontdekkingstocht. De vraag te doorleven blijkt bubbels naar boven te halen, maar meer nog dan dat ben ik een nieuwe vaardigheid aan het trainen. Ermee bezig zijn is een ware verrijking van de contacten in mijn leven en ik ervaar dat niet alleen in de diepgang van mijn relaties, maar ook in het aantal spontane ontmoetingen met onbekenden. Bovendien kom ik erachter dat ik niet de enige ben die hier beter in kan en wil worden. Daarom is ook het thema van onze komende weekendsesshin “Warm welkom”. We onderzoeken wanneer we ons welkom voelen, hoe we anderen welkom heten en hoe zenmeditatie en zenbeoefening in het dagelijkse leven ons kunnen helpen ons hierin verder te ontwikkelen.

Voor meer info en aanmelding over de weekendsesshin van 19-21 mei, klik hier.