whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, perspectief, sesshin, doel, zendo, zenuwachtig, adem, koan, frisse blik, liefde voor het levenEen nieuw perspectief door sesshinSimone Postma* / Zen.nl Amsterdam / 21 september 2023

Simone beschrijft in dit artikel hoe enkele eenvoudige oefeningen tijdens de sesshin haar blik op het leven veranderden.

Met mijn handen in sashu voor de borst en mijn ogen gericht op een kussen in de hoek wandel ik door de zendo in het sesshinhotel. Het is een oefening van Floor, die deze sesshin leidt: zoek een punt in de zendo en loop er naar toe. Doe dat dan nog eens, en nog eens. Ik weet steeds precies waar ik heen wil. Mogelijke obstakels als meditatiekussens, zabutons of mede-zenners, daar beweeg ik soepel omheen, zonder mijn doel uit het oog te verliezen.

In het tweede deel van de oefening mogen we doelloos door de zendo lopen. Ineens hangt er een grote kroonluchter aan het plafond en een lampje aan de muur met glinsterende, glazen kralen. Het kleed op het altaar blijkt een drakenpatroon te hebben en op het andere altaar staat een vaasje met parelmoeren glans. Als ik mijn blik naar buiten richt, zie ik hoe het groen knispert. Kortom: als ik de zendo bekijk vanuit een ander perspectief, zie ik meer.

Halverwege de week zie ik de zendo opnieuw in een ander perspectief. Aan mij namelijk de eer om vanaf woensdagmiddag 13.00 uur zendoleider te zijn. Als het eenmaal zover is, heb ik het warm en koud tegelijk, voel ik me misselijk en mijn hart bonst zo hard tegen mijn ribbenkast dat het lijkt of het elk moment uit mijn lichaam kan ontsnappen. Ik ben zenuwachtig, concludeer ik.

Ik haal een keer diep adem, kijk de zendo rond en besef dat het niet om mij draait. Het gaat er niet om of ik het goed (of liever: perfect) doe. Het is niet belangrijk wat anderen van mij vinden. Het gaat erom dat ik op zo’n manier zendoleider ben, dat de groep er iets aan heeft. Een kwartje valt. Ik zie mezelf in een ander perspectief: niet als een op zichzelf staand ikje, maar als onderdeel van een groter geheel. Een last valt van mijn schouders; ik voel me letterlijk lichter.

Eenmaal thuis oefen ik verder met de wereld om me heen te bekijken vanuit een ander perspectief. Een collega die voor de sesshin een collega was die te veel zeurde, wordt een betrokken collega die ik wil ondersteunen in haar worsteling een procedure zo helder mogelijk op papier te krijgen voor onze cliënten. Een vervelende klus die ik alsmaar uitstelde, wordt een interessante uitdaging die uiteindelijk best meevalt. De te volle kledingkast wordt een kans om eindelijk eens wat kleding weg te doen.

Zo lijkt het leven een koan: er is niet maar één manier om ernaar te kijken. Er zijn talloze manieren. Zolang het mij lukt steeds opnieuw met een frisse blik naar de wereld te kijken, zie ik meer en kan ik ontvankelijk zijn voor wat zich aandient. Opzij stappen en de dingen laten gebeuren in plaats van te sturen vanuit mijn perspectief. Soms lukt dat en dan merk ik dat ik gemakkelijker aansluit bij dat wat er is en me vloeiender en speelser door het leven beweeg. Op die momenten voel ik het, het thema van de sesshin: 'liefde voor het leven’.

Data komende sesshins

Van 24 t/m 30 september 2023 o.l.v. Floor Rikken - (wachtlijst)
Van 1 t/m 7 oktober 2023 o.l.v. Arthur Nieuwendijk - nog 2 plaatsen vrij
Van 14 t/m 20 januari 2024 o.l.v. Remko de Beer
Van 7 t/m 13 april 2024 o.l.v. Floor Rikken
Van 14 t/m 20 april 2024 o.l.v. Yvonne Visser
Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk
* Simone Postma (1974) geeft les in Zen.nl Amsterdam en zet zich al 25 jaar beroepsmatig in voor het welzijn van anderen. Zij studeerde Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam en volgde daar ook de voortgezette opleiding Social Work. Zij werkte in een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en hun kinderen en bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde. Nu werkt zij als communicatieadviseur bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam. Ook geeft zij al jarenlang yogales en mindfulnesstrainingen. In 2019 volgde zij de introductiecursus bij Zen.nl in Amsterdam. Het was alsof ze thuiskwam. Zen geeft haar de rust en ruimte te zijn met wat is. Dat geeft haar het vertrouwen dat, wat er ook op haar pad komt, zij het aankan.