whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, oerbubbel, vreemdgaan, sesshin, stilte, persoonlijkheid, verhalen, wie ben ik, hechting, vertrouwen, crisis, gevoelens, voelen, lichaamEen oerbubbelBert Cats / Zen.nl Leeuwarden / 7 mrt. 2023

In de wintersesshin van afgelopen januari onder leiding van Yvonne Visser was het thema 'Het lange nu'. Lees hieronder hoe Bert, meede door de teisho's (inleidingen van de zenmeester) terechtkwam in een grote oerbubbel.

Nu
Ontspannen arriveerde ik zondagmiddag in Lochem. Wel vroeg ik me van tevoren af welke taak (samu) ik zou krijgen en dacht “als het maar geen teisho-secretaris is”. En je raadt het al ….. ik heb er maar een mooie uitdaging van gemaakt: hoe schrijf ik snel en op zo’n manier dat een ander het kan lezen? Andere uitdagingen ondervond ik de eerste paar dagen van de sesshin in enkele ongemakken zoals een ontsteking aan mijn voet, te koud geworden tijdens de yaza (laatste twee meditatieperioden van de dag in de buitenlucht) en niet helemaal fit. Desondanks ging het mediteren goed en kon ik in de stilte blijven. De eenheid in de groep werd gedurende de sesshin steeds beter voelbaar.

Zoektocht
Het thema van de sesshin was ‘het lange nu’: alles wat ooit is geweest en nog gaat komen is in het hier en nu. De zoektocht van Yvonne die heeft geleid tot dit thema kwam voort uit de vraag wie ben ik? Wie ben ik in relatie tot mijn ouders, voorouders en mijn eigen kinderen. Wie en wat heeft mij gevormd, wat is mij voorgeleefd? De persoonlijke verhalen van ouders en voorouders spelen een belangrijke rol bij het vormen van je persoonlijkheid. De verhalen kennen maakt dat je elkaar beter begrijpt en het versterkt de band. En hoe en wat leef ik voor aan mijn kinderen en anderen? Bij het opgroeien speelt hechting een grote rol. Als je vermogen tot hechten goed ontwikkeld is, kun je je hechten aan wat je werkelijk wilt. Het vermogen tot hechten bepaalt de mate waarin je in staat bent om te vertrouwen. Hoe je gehecht bent heeft daardoor een grote invloed op je gedrag. Als je voldoende veilig en goed bent gehecht, geeft dat de basis voor zelfvertrouwen en je vermogen anderen vertrouwen te geven. De persoonlijke drijfveer van Yvonne is: “Het goed te hebben met mijn kinderen en kleinkinderen door het oplossen van oerbubbels of er in ieder geval geen slaaf van zijn’’.

Ik ben een boomstam
Als je jezelf ziet als de stam van een boom, zijn je wortels je verleden en je takken de toekomst. Dan ben je in de hoedanigheid als stam scheppend. Vanuit het verleden leef je door naar de toekomst. Maar wat is je voorgeleefd en wat wil jij voorleven? Om de levensstroom door jou als stam vrijer te laten stromen zul je je bubbels moeten doorzien, zodat jij wat je is voorgeleefd herschept en op jouw eigen unieke manier doorgeeft. Als de doorstroming in de stam niet overal goed is krijgen niet alle takken evenveel. Sommige takken worden te groot terwijl anderen niet groeien en zo raakt het evenwicht zoek. Bomen die goed geworteld zijn, doorstaan de wind beter; als je je verleden kent en je bubbels doorziet dan kun je een evenwichtiger en gelukkiger leven leiden.

Heb je al crisis?
Vragen die Yvonne tijdens de teisho’s enkele malen stelde waren: wat doe je hier? Heb je al crisis? Donderdag tijdens de ochtendmeditatie werd duidelijk waarom ik er was. Ik hoorde opeens uit het niets een stem die zei: je vrouw gaat vreemd! Ik kon in de meditatie blijven en besloot maar gewoon te voelen wat er was. Enkele momenten daarna kreeg ik beelden van mijn vader die nee schuddend en zwaaiend onrustig heen en weer liep. Vreemd! Mijn vrouw gaat niet vreemd en als het over mijn ex gaat heb ik dat toch allang verwerkt? Ik laat dit maar even los, ik kan hier niets mee. Het mediteren ging daarna weer gewoon verder en ik kon goed in de stilte blijven. De dag ging verder goed en ik genoot van de teisho en de sesshin.

Oerbubbel
De laatste meditatie voor de yaza gebeurde er iets bijzonders, weer kreeg ik een stem te horen die zei, ‘je vrouw gaat vreemd’ en opeens tuimelde ik uit de sesshin zo een oude oerbubbel in. Ik kon de sesshin niet meer voelen. De bubbel voelde zo echt, zo intens, dat ik voor een moment dacht dat mijn huidige vrouw echt vreemdging. Ik dacht: ik ben er klaar mee en ik wil naar huis. Ondertussen ging de sesshin gewoon door en iedereen maakte aanstalten naar buiten te gaan voor de yaza. Ik twijfelde en besloot om toch de yaza nog even mee te doen en daarna naar huis te gaan. Na de yaza besloot ik er nog maar een nachtje over te slapen. De shock van de oerbubbel was zo groot dat ik bijna de hele nacht wakker heb gelegen van de adrenaline. Toch heb ik ergens wat rust kunnen vinden die nacht. De volgende ochtend had ik het gevoel dat de shock niet meer de impact had van de avond ervoor en ik maakte me klaar voor een volgende dag in sesshin.

Inzicht
Tijdens de ochtendmeditatie kwam het inzicht. Ik had toch echt nog niet geleerd goed te voelen. Ik had gewoon gedaan wat mij was voorgedaan. Door het traumatische verleden van mijn ouders werd er niet gesproken over hoe zij hun leven hebben ervaren. Er werd niet gesproken over gevoelens. Begrijpelijk, gezien hun verleden, maar nu was het aan mij om dat wel te doen: voelen, goed voelen. Ik voelde me daardoor ook kwetsbaar en ik besefte dat goed voelen ook een kwestie van wennen is en iets wat niet altijd gemakkelijk is, maar het is wel wat ik echt wil.

Na het inzicht bleef het de hele dag borrelen in mijn buik en darmen; inzichten moeten zich ook in je lichaam nestelen. Ik voelde me rustig en het mediteren ging goed. De ervaring van de vorige avond kwam regelmatig voorbij, maar ik kon ernaar kijken en het loslaten. Ik merkte dat ik, in tegenstelling tot de vorige dagen, de kinhin (loopmeditatie) nu gemakkelijk bij kon houden en mijn lichaam voelde sterker en lichter aan.

Stromen
Kijkend naar mijzelf als stam is er nu meer doorstroming en ben ik mij meer bewust van de noodzaak tot goed voelen. Het is nu meer mijn voelen en veel minder een oerbubbel die mij stuurt. Wat wil ik doorgeven of anders gezegd: voorleven. Het is waar ik al heel lang naar verlang, een goed mens zijn voor mijn geliefden. Zo weerklinkt het geleefde Nu in mij door naar de toekomst, mijn lange Nu.


Data komende sesshins

Voorjaarssesshin 2023 van 7 t/m 13 mei 2023 o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 2 t/m 8 juli 2023 o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Zomersesshin 2023 van 6 t/m 12 augustus 2023 o.l.v. Peter van Beukelen (nog 1 plaats vrij)
Extra datum Herfstsesshin 2023 van 24 t/m 30 september 2023 o.l.v. Floor Rikken
Herfstsesshin 2023 van 1 t/m 7 oktober 2023 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)