whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, energie-lekken, The Artist Way, Boeddha, film, Rients RitskesEnergie-lekken en de film:
The Banshees of InisherinRients Ritskes / Zen.nl Nijmegen / Zen.nl Nederland / 9 mrt. 2023

In veel Zen.nl gevorderdengroepen is of wordt het boek The Artist way gebruikt als inspiratiebron voor de wekelijkse lessen. Afgelopen week gingen in mijn groepen een aantal citaten uit het boek over 'scherpschutters' als 'degenen' die ons veel energie kosten en zo onze creativiteit blokkeren. Scherpschutters zijn dan vriendschappen en andere sociale contacten die je in je ontwikkeling hinderen. Het is vaak niet zo gemakkelijk om uit dergelijke relaties te stappen, soms werkt het om deze te laten verwateren, soms moeten knopen worden doorgehakt. Denk aan Boeddha die huis en haard verliet. Hoewel niet gemakkelijk is het vaak wel de moeite waard. Wil je zien hoe moeilijk het kan zijn? Ga dan naar de bioscoop, want daar draait juist nu een film over zo'n vriendschap van iemand die zich creatief verder wil ontwikkelen en ook in dat kader afscheid wil nemen van een vriend, maar waarvan hij op een dramatische manier moeilijk blijkt los te komen. Het is de Oscar genomineerde film: The Banshees of Inisherin

De huiswerksuggesties die ik meegaf zijn:

1. Hou je relaties nog eens tegen het licht en kijk of ze nog echt zijn
2. Kijk ook naar andere zaken die soms weinig en soms veel energie kosten maar niet meer effectief zijn en kijk of je deze energie-lekken kunt dichten. Het kan zoiets kleins zijn als het opzeggen van overbodige (online) abonnementen, die alleen nog maar je mailbox vervuilen.
3. Zie de film, tenminste als je toe bent aan een dramatische film met prachtige beelden, mooie dialogen en relevante inhoud.