whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, inzicht, Waal, Rients, cursist, stress, Suriname, rust, denken, voelen, identiteit, acceptatie, energie, verbondenheidHet grote inzicht boven de WaalRients Ritskes / Zen.nl Nijmegen / 30 november 2023

Rients in gesprek met John Persad gevorderd cursist bij Zen.nl Nijmegen. Hij vertelt over hoe stress hem motiveerde te gaan mediteren en welke bijzondere plaats de Waal inneemt op zijn spirituele pad. Hij vond er ‘de overkant’.

Hoe kom je aan zo’n bijzondere achternaam John?
Die naam komt uit India, net als mijn grootouders, ik ben dus 100% als Hindoe geboren. Maar de familie emigreerde en zo vestigden mijn ouders zich, na op verschillende plaatsen te hebben gewoond, in Suriname. Ik ben dus geboren en getogen in Suriname en op mijn 16e ben ik met mijn ouders naar Nederland verhuisd. Mijn vader zat een beetje in de politiek en zag Suriname, met de toen verkregen onafhankelijkheid, niet zo zitten als het land waar hij zijn kinderen op wilde laten groeien. Zo belandden we in Nederland.

Hoe was het om in Nederland te komen wonen?
Op school had ik veel moeite met de aansluiting. Er werd op de havo van alles bekend verondersteld wat ik in Suriname niet mee had gekregen. Zo ben ik op de MTS gekomen en heb daar mijn draai in werktuigkunde gevonden en daarna de HTS afgerond.

Was het sociaal gemakkelijk om hier te aarden?
Ja, in sociaal opzicht ging het eigenlijk best prima. Al snel heb ik Myriam leren kennen, met wie ik nu al jaren getrouwd ben en met wie ik drie kinderen heb. Maar op het werk ging het niet meteen gemakkelijk. Ik had een baan gevonden in Heerlen, maar daar deed zich wel een taalprobleempje voor. In het bedrijf waar ik terecht was gekomen, vergaderden ze in het Limburgs en vertelden me dat ik daar maar snel aan moest wennen. Nou, dat dacht ik niet. Daarom ben ik weer gaan solliciteren en zo heb ik in 1986 een nieuwe uitdaging gevonden in Nijmegen, waar ik sindsdien woon.

Je bent in 2018 begonnen met mediteren bij Zen.nl, waarom?
Ik ben altijd wel een zoekende geweest naar iets meer dan alleen het materialistische en zodoende heb ik me verdiept in verschillende spirituele stromingen door veel te lezen.

Van huis naar het werk fiets ik altijd over de Waalbrug en langs de brug zag ik vaak de borden van Zen.nl staan. Ze wekten mijn interesse. Drie jaar ben ik erlangs gefietst en dacht dan steeds dat ik daar iets mee wilde, maar het kwam er niet van, totdat ik wat last van stress kreeg. De hele wereld was toen erg gericht op prestatie. In die tijd was ik werknemer bij Philips/NXP, daar werden we eerst als groep beoordeeld en op basis daarvan kregen we promotie, maar op een gegeven ogenblik werd dat losgelaten en werd iedereen individueel beoordeeld. Toen ontstond er veel haantjesgedrag op de afdeling. Dat was niet mijn ding. Dat gaf me stress en toen ik opnieuw de borden zag staan, dacht ik: 'en nu ga ik er eens kijken'. Zo heb ik samen met mijn vrouw leren mediteren en dat gaf de rust die ik nodig had.

Wat betekent zen en het mediteren nu voor jou?
Naast de rust die het me heeft gebracht heeft het mij ook echt een fundament in mijn denken en voelen gegeven, waardoor ik niet meer zoekende ben. Alle inzichten en ervaringen die ik overal heb opgedaan, in Suriname in Nederland, privé, sociaal en op mijn werk, komen samen in dit fundament in mijn leven en dat fundament is: ik besta niet. Ik zie mijzelf als een druppel in de Waal, die zijn weg volgt naar de zee. Ik heb geen vaststaande identiteit. Ik ben wel een druppel, maar één met alles en iedereen om mij heen. Ik ben één met het grote geheel. Dit fundament voelt voor mij heel goed. Ik accepteer daardoor het leven zoals het is en die acceptatie geeft rust en doet de energie stromen. Vroeger dacht ik dat ik ‘ik’ was, en ik was dan ook echt een haantje en misschien was ik zelfs wel een grote haan?! Maar nu voel ik me één met het geheel en ben veel gelukkiger en heb mijn rust gevonden.

Was er een speciaal moment waarop je eenheidsbewustzijn is ontstaan?
Ja, dat was ook weer op de Waalbrug. Fietsend over de brug naar mijn werk schoot er een citaat dat ik had gelezen in mijn gedachte. Dat citaat ging over het papier dat geen papier is zonder boom en over de boom die geen boom is zonder water en dat op die manier alles met alles samenhangt. En ineens, terwijl de Waal onder mij stroomde, voelde ik mij die druppel in de Waal, op weg naar de zee en dat gevoel van verbondenheid is er nog steeds en gun ik al mijn medecursisten en eigenlijk iedereen.

Heb jij ook een verhaal over je zenervaring dat je met ZenActueel wilt delen? Schrijf het in ongeveer 700 woorden en mail je verhaal aan bernadette@zen.nl. Of wil je dat de redactie je interviewt? Mail dan aan nicola@zen.nl. Misschien lezen we dan jouw verhaal in een van de volgende ZenActueels.