whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, lesgeven, zenleraar, introductiegroep, opleiding, verbinding, vertrouwen, inspiratie, leerling, onzeker, inzichtIk wil mensen het mediteren lerenHarry Scheeringa / Zen.nl Groningen / 20 juni 2023

Als verpleegkundige trainde ik dialysepatiënten voor thuistherapie. Hoewel dit een totaal andere doelgroep en onderwerp was dan zen, ontdekte ik toch overeenkomsten met het lesgeven als zenleraar.

Al in april 2021 heb ik bij mijn kennismaking met Zen.nl aangegeven dat ik ook de opleiding tot zenleraar wilde volgen om les te kunnen gaan geven. Zo ging ik in september 2021 in Groningen bij Arno Groote de introductiegroep volgen, omdat het wel handig is, en voor de opleiding ook nodig, om de introductiecursus tenminste één keer zelf gedaan te hebben.

Nu ik als stage zelf een introductiecursus heb gegeven kan ik een vergelijking maken met het lesgeven dat ik eerder heb gedaan in mijn werk.

Voor mij waren de uitdagingen hetzelfde, namelijk de twijfel rond vragen als: "Kan ik dit wel?” “Past dit wel bij mij?” en “Voel ik verbinding met wat ik doe?”.

Dankzij de supervisiecursus van Zen.nl Nederland en de coaching door Arno, mijn opleider, begonnen bij mij het vertrouwen en de inspiratie te groeien. Ik kreeg veel praktische handvatten en tips.

Waar ik voor en na de les nogal eens twijfelde, was de twijfel er tijdens de les vrijwel niet. Tijdens de les ben ik zowel leraar als leerling, een bijzondere positie die kwetsbaar aanvoelt. Joke Batink, leraar van de supervisiecursus, zei het eens zo: “Heb vertrouwen en laaf je aan de gedachte die de cursisten hebben, dat jij alles weet”. Alles weet ik niet en dat hoeft ook niet. Wat ik wel weet is dat ik al langer aan het mediteren ben, me goed op de lessen voorbereid, maar ook opensta voor wat er komt. En ook dat voelt best onzeker, maar niets is leerzamer dan iets uit te leggen. Lesgeven verdiept je eigen inzicht in het hoe en waarom van het mediteren, nog meer dan het zelf doen.

Nu ik op mijn eerste ervaring als zenleraar terugkijk, kan ik zeggen dat het een bijzonder leerzame ervaring is. De lessen voorbereiden, de theorie uit te diepen en verbinding te zoeken met iedere cursist, elke les opnieuw, het zijn allemaal uitdagingen die erg zenvol zijn. Van iedereen in de groep heb ik wel iets geleerd en ik weet dat ik kan lesgeven, dat er nog veel te leren valt en dat het leuk is. Eigenlijk kan ik iedereen aanraden om zenleraar te worden.