whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, jongeren, stress, prikkels, mentale gezondheid, RTV Oost
© RTV OostMeditatie kan toenemende stress bij jongeren verhelpenRedactie Zen.nl / Zen.nl Enschede / 30 mrt. 2023

Vorige week volgde Monique van RTV Oost een les zenmeditatie bij Zen.nl Enschede. Ze maakte hiervan een verslag. Hieronder vind je enkele alinea’s uit de aankondiging en een link naar de reportage zelf.

Het is slecht gesteld met de mentale gezondheid van jongeren. Ze geven zichzelf een schamele 5,9 op dat vlak. Jongeren van nu hebben meer stress en mentale problemen dan een paar jaar geleden. Hoe komt dat en wat is er aan te doen?

Vooral door school, studie of werk ervaren jongeren veel stress, liefst 69 procent, en voelen ze zich mentaal minder goed. Dat uit zich in vermoeidheid, irritatie, boosheid en concentratieproblemen.

Korte lontjes
Ook bij Hogeschool Saxion merken ze dat studenten gebukt gaan onder stress. Studiecoach Sandra Huiskes vertelt: "Corona is daar zeker debet aan. Jongeren hebben moeite aansluiting bij school te vinden, zijn het contact met school én met zichzelf kwijtgeraakt. Ze komen vaker te laat en de lontjes zijn kort, merken we als docenten."

Zenmeditatie
Steeds vaker kiezen jongeren ervoor om de rust op te zoeken met behulp van meditatie. Cecille Plomp is zenleraar en weet waarom zenmeditatie kan helpen bij stress. "Het leert je zijn in het nu; je leert omgaan met de vele prikkels die we dagelijks ervaren. Met welke prikkels doe je iets en welke leg je naast je neer? Je zit zelf achter het stuur, jij bepaalt. En dat geeft rust en brengt je in balans."

't Komt goed
De jeugdige kunstenaar en muzikant Dani Zwiers, ook wel Danidosss genoemd, bracht in november vorig jaar zijn debuutalbum uit, met de opbeurende titel t Komt goed. Zwiers (15) maakt muziek, kleding, theater, poëzie en video’s. "Ik heb dit album gemaakt omdat ik merkte dat steeds meer jongeren kampen met mentale problemen en hier niet open over durven te spreken."

Klik hier en zie de hele reportage -waarin Dani en andere jongeren van Hogeschool Saxion – vertellen over hun ervaringen met zenmeditatie.