whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, bomen planten, Rients, koan, wat is de zin van het leven, voedselbos, passie, pijn, boerderij, denken, natuur, flow, schoonheid, compassie, altruïsme, mededogen, uitgeput, project, doneer, MozambiqueMediteren en bomenplanten in MozambiqueElsard de Boer / Zen.nl Nijmegen / Mozambique / 18 juli 2023

Elsard is een jeugdvriend van Rients en mediteerde jaren met hem in Zen.nl Nijmegen. Elsard werkte enkele jaren met de koan “Wat is de zin van het leven?” en geeft zijn antwoord nu vorm door zijn werk voor de Stichting Harmonergy. Deze stichting houdt zich bezig met het planten van bomen in Mozambique en leidt mensen op die regeneratieve voedselbossen kunnen aanleggen. Eerder steunden een aantal lezers van ZenActueel zijn werk voor deze stichting en daarom hier een berichtje uit Mozambique.

Mediteren heeft geholpen

Vanmorgen bij de zonsopkomst realiseerde ik mij weer dat het mediteren bij Zen.nl mij heeft geholpen om de beste beslissing in mijn leven te nemen en dat is bomen planten in Mozambique. Van jongs af heb ik een passie voor bomen. Het doet me letterlijk pijn als er oude bomen onnodig worden geveld. Met mijn partner Ingrid woon ik nu ruim twee jaar in Mozambique.

Boslandbouw

We hebben een experimentele boerderij opgezet met regeneratieve agroforestry, waar Mozambikaanse jongeren stage kunnen lopen om vervolgens hun eigen boerderij te beginnen. Een geavanceerde vorm van agroforestry is syntropic farming waar je met het plantsysteem de natuur nabootst en syntropy (geordende aanpak en leven) en entropy (chaos en afbraak) benut in de ‘circle of life’.

Grip op mijn denken

Toen ik in Nijmegen zenlessen volgde merkte ik dat ik grip kreeg op mijn denken en kan nu echt veel beter denken wat ik wil denken en doen wat ik wil doen, zoals Rients het zo treffend beschrijft. Als ik in de ochtend mediteer dan gebruik ik gedurende de dag steeds beter de elementen in de natuur direct naast mij. Ook zie ik kans een bepaalde orde neer te zetten waardoor ik in een flow kom, en de tijd vergeet en intens gelukkig ben. Ik ben niet in een staat van verlichting, er zijn ook ups en downs door praktische problemen en ik streef nog te veel naar resultaten. Maar door zen zie ik zoveel schoonheid om mij heen in een land dat wordt gerangschikt als één van de armste in de wereld. In de zee komen de eerste bultrug walvissen langs en de tuin is vol met vlinders.

Elkaar inspireren

Door de fijne gesprekken bij Zen.nl over compassie, altruïsme en mededogen, voel ik in combinatie met meditatie, meer balans zodat ik nu een helpende hand kan bieden zonder zelf uitgeput te raken. Als ik mijn ogen sluit, denk ik nog weleens aan de fijne momenten in de zendo in Nijmegen. De vogelgeluiden en apen brengen me dan weer in het nu. Ik ben zen.nl heel dankbaar voor de steun die ik heb ontvangen om ons project haalbaar te maken. Lieve zen-mensen, dank voor alle lessen en het samen zennen.

NB wil jij ook Elsard steunen? Doneer wat je kun missen aan:
Stichting Harmonergy te Groesbeek
NL84TRIO0379422077