whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, natuur, emoties, sesshin, klimaat, boeddhist, milieuactivist, wanhoop, woede, depressie, liefde, pijn, verbondenheid, RientsMediteren en sterke emoties
Natuursesshin 18 september a.s.Dirk Polder / Zen.nl Delft / 11 mei 2023

Hoe ga je om met sterke emoties? De klimaatopgaven van deze tijd zijn groot en de nodige verandering lijkt niet op te schieten. Gaat dit wel goed komen? Sommigen van ons worden daar boos, wanhopig en depressief van. Hoe kunnen we sterke emoties juist inzetten om actief te blijven of te worden? Joanna Macy, een Amerikaanse boeddhist en milieuactivist heeft van deze vraag haar levenswerk van gemaakt en gedurende de natuursesshin in september staan we stil bij haar antwoorden en suggesties.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw trof Joanna Macy in Amerika gevoelens van wanhoop, woede en depressie aan bij milieuactivisten. Velen van hen hielden het niet vol te blijven acteren zonder resultaten te behalen. Depressies lagen op de loer. De boeddhistische scholing van Joanna gaf haar het inzicht dat waar de activisten zo boos, wanhopig en moedeloos van werden precies liet zien waar zij van hielden. Het was hun liefde en verbondenheid met de natuur, aarde en al haar bewoners die hen motiveerde om in actie te komen. Maar die liefde veroorzaakte ook alle woede, bezorgdheid en wanhoop. Met andere woorden, waar je je boos om maakt is dat waar je zielsveel van houdt, waar je een onderdeel van bent. Het één kan niet zonder het ander bestaan. Het is één en dezelfde bron.

Met de woorden van Joanna Macy: “Onze pijn om de wereld komt voort uit onze verbondenheid met al het leven, net zoals daar de bron ligt van ons vermogen om namens het leven te handelen”.

Deze inzichten kwamen aan de orde in een coachingsgesprek dat Rients en ik voerden een poos geleden. We wandelden langs de Waal en ik vertelde Rients over mijn soms sombere gevoelens over klimaat en natuur en het gebrek aan beweging in de maatschappij. Rients luisterde naar mijn verhaal en vroeg toen: “We weten niet echt hoe het zal verlopen, toch?”. Wat een ontnuchtering ging daar van uit! Het is natuurlijk helemaal waar. Klimaat is zo’n complex onderwerp dat we onmogelijk precies kunnen voorspellen wat er zal gebeuren. Alle computermodellen ten spijt, we weten niet echt hoe het zal verlopen en het is goed om je dit in deze periode van onheilstijdingen te realiseren. Het zorgt ervoor met een frisse open blik te kunnen blijven kijken naar wat er met ons en onze omgeving gebeurt.

Joanna Macy: “Wanneer we ons opnieuw met het leven verbinden, door de pijn die we ervaren bewust te doorvoelen, hervindt de geest haar natuurlijke helderheid”.

Wat een prachtige opgave om met de emoties die de klimaatcrisis bij ons oproept te werken en daarin de bron van verbondenheid en liefde voor de aarde en al haar bewoners te gaan zien. Dat is niet eenvoudig en het is een echte oefenweg, waarbij onze meditatiepraktijk wel eens erg behulpzaam kan zijn. Wil je hier meer van weten en vooral ermee gaan oefenen, neem dan deel aan de natuursesshin in Havelte in september van dit jaar.

De natuursesshin is van 18 t/m 22 september 2023.
Klik hier voor meer informatie