whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, natuur, sesshin, rust, harmonie, balans, stilte, oordeel, ervaring, leermeesterMediteren in de natuur

Natuursesshin van 18 t/m 22 sept.Redactie Zen.nl / Zen.nl Nederland / 25 mei 2023

Behoefte aan rust, harmonie en innerlijke balans. De zentraditie nodigt ons uit om de stilte te omarmen, ons te verbinden met de natuur en diep in onszelf te kijken door middel van meditatie. In dit artikel zullen we de eeuwenoude relatie tussen de zenfilosofie, de stilte en onze natuur verkennen.

Wil je ook vijf dagen (van 18 t/m 22 sept.) veel buiten zijn en mediteren in de natuur? Dan is de natuursesshin iets voor jou. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Zen en natuur: een historische band

Zen vindt zijn oorsprong in het oude China en werd later geïntroduceerd in Japan, waar het een bloeiende traditie werd. Het hart van zen ligt in directe ervaring en intuïtief inzicht. Het nodigt ons uit om de complexiteit van het leven te omarmen en vrede te vinden in het hier en nu. In de zenliteratuur zijn tal van voorbeelden te vinden van de innige relatie tussen zenbeoefening en natuur. De afgelegen situering van tempels en kloosters in onherbergzame oorden, de natuurbeschrijvingen in poëzie zoals haiku’s; het zijn allemaal uitingen van de band tussen zen en natuur.

Binnen is buiten

Zenmeditatie vormt de kernpraktijk van zen. Het gaat om het zitten in stilte en met aandacht onze ademhaling en onze gedachten waarnemen. Zenmeditatie is een oefening in het leggen van contact met dat wat in je innerlijk leeft. In dat contact ontstaat de openheid en nieuwsgierigheid naar wat je aantreft zonder er een oordeel over te hebben. Door deze meditatieve beoefening ontwikkelen we een dieper bewustzijn van ons innerlijke landschap en ontdekken we de vrede die inherent aanwezig is in het moment. Daarmee dringt zich ook het besef op dat dit innerlijk landschap niet anders is dan het landschap om je heen. Binnen is buiten en omgekeerd. Deze ervaring is in de natuur het sterkst voelbaar omdat in de natuur geen oordeel over je wordt geveld. Het voelt als thuis, als oorspronkelijk en vertrouwd.

Natuur als leermeester

Zenfilosofie stelt dat de natuur een leraar is, vol wijsheid en een spiegel van onze eigen innerlijke natuur. Zenmeesters hebben vaak een sterke affiniteit met de natuur en gebruiken het als een bron van inspiratie en reflectie. Door tijd door te brengen in de natuur, worden we herinnerd aan onze diepe verbondenheid met alle levende wezens en de cycli van het leven. Veel beoefenaars van zenmeditatie merken dat zij zich na verloop van tijd anders gaan verhouden tot de wereld om hen heen. Er ontstaat meer oog en waardering voor de natuur. Daarmee groeit de behoefte aan contact met natuur en de bereidheid om er iets te doen.

Natuursesshin

Wil je ook vijf dagen (van 18 t/m 22 sept.) veel buiten zijn en mediteren in de natuur? Dan is de natuursesshin iets voor jou. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.