whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, opleidingsdag, rituelen, zenleraren opleiding, vegetarischMijn eerste zenleraren opleidingsdagWilly Deelen / Zen.nl Middelburg / 21 mrt. 2023

Willy is onlangs ziopper (zenleraar in opleiding) geworden en samen met opleider Niels Dom bezochten ze afgelopen zondag de landelijke ziopdag die deze keer werd gehouden in het Limburgs Museum in Venlo.

Gezonde spanning
In de aanloop naar de dag toe leefden er de volgende vragen in mij: Hoe zal het zijn? Welke kleding trek ik aan? Wat neem ik mee? Hoe kom ik er? Het voelde aan als een gezonde spanning zoals naar een verjaardagsfeestje gaan. Blij dat je uitgenodigd bent, dat je erbij mag zijn. Huh, is dat een bubbel? … Ach ik laat het maar even. Het is zondagmorgen en het wordt een dag vol nieuwe ontmoetingen. Ik haal een paar keer bewust adem om me te verbinden met het hier en nu, ik rek en strek me om mijn gewrichten los te maken en mijn lichaam uit zijn slaap te halen. Vervolgens drink ik een glas warm water en loop naar de meditatiemat voor mijn dagelijkse zazen. Dit keer wat vroeger dan gewoonlijk, Limburg is ver van Axel (Zeeuws-Vlaanderen).

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, opleidingsdag, rituelen, zenleraren opleiding, vegetarisch
Vier zenleraren, nu ook zencoach kregen hun zencoach-diploma uitgereikt door Floor Rikken

Welkom aan nieuwe zioppers
Ik reis met mijn zenleraar en opleider Niels Dom uit Middelburg en dat voelt vertrouwd, woorden en stilte wisselen elkaar harmonieus af tijdens de rit. Parking gevonden in Venlo, we zijn er. Na een warm welkom van de gastvrouw voegen we ons in het gezelschap. Onderzoekende blikken, herkenning bij mensen, als in een stille dans beweeg ik me er doorheen. Ik observeer, volg, pas me aan en maak mijn eigen keuzes. We krijgen een signaal dat we in de zaal worden verwacht. Ik zie Rients, "fijn hem weer te zien" gaat er door me heen. Ik voel de behoefte gedag te zeggen en naar hem toe te gaan, maar weersta de impuls … geen goed moment zo voor de opening, mogelijk komt er later een betere gelegenheid. Er wordt uitbundig geklapt voor alle tien zioppers die de opleiding - net als ik - onlangs zijn gestart. Goede wensen worden gesproken. Een mooi ritueel, mijn hart maakt een vreugdesprongentje, mooi ritueel.

Tentoonstelling
De uitleg van het proces van de totstandkoming van de tentoonstelling en de rondgang vind ik kunstig. Kunstig van opzet, doordacht en verzorgd. Ik weet niet goed of het nu fijner zou zijn geweest zonder al deze mooi onderbouwde woorden de tentoonstelling te zien. Ik vermoed dat ik het liever had gezien vanuit mijn eigen beleving en waarneming. Maar goed, ik keek evengoed met een open onderzoekende blik.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, opleidingsdag, rituelen, zenleraren opleiding, vegetarisch

Overweldigend
Na een heerlijke vegetarische lunch met soep en broodjes kwamen in de middag drie sprekers aan het woord. Drie heel unieke persoonlijkheden die ieder op eigen wijze invulling gaven aan de betekenis van rituelen. De volgende woorden gaven uitdrukking aan wat het met mij deed: open, onderbouwd, duidelijk, inspirerend, enthousiasmerend, verstillend, verwonderend, vertederend, bewonderend, verrassend. Bij sommige momenten zoveel herkenning en resonantie, echt overweldigend. Een prachtige dag.

Bijkomen
Onderweg naar huis moest ik denken aan het verhaal van de dragers die meegingen op een expeditie. Op een bepaald moment stopten ze en zetten geen stap meer. Ze rustten uit. De expeditieleden vroegen hen: ‘Waarom stoppen jullie?’ waarop ze antwoordden: ‘We wachten tot onze ziel ons lichaam heeft ingehaald’. De rit naar huis was lang en thuiskomen voelde fijn. Om vervolgens mijn lichaam op mijn meditatiemat neer te zetten en mijn geest de gelegenheid te geven weer ‘bij’ te komen.

Mijn oprechte dank en een diepe buiging voor allen die deze dag mogelijk gemaakt hebben.

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, opleidingsdag, rituelen, zenleraren opleiding, vegetarisch