whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, ondernemen, meditatiekussen, online cursus, introductiecursus, weekendsesshin, opleiding, levensvragen, resultaat, energieniveau, zenvol ondernemen

(c) Istock
Ondernemen op het meditatiekussenBarend Salemink / Zen.nl Amersfoort / 11 juli 2023

Barend Salemink startte een paar jaar geleden een introductiecursus en mediteerde een tijdje. Een jaar geleden pakte hij de draad opnieuw op en liet zich coachen naast het volgen van de lessen. Dat leverde hem veel inzichten op, zowel in zijn zakelijke praktijk als privé. Enthousiast geworden deed hij een weekendsesshin. Een pittige leerervaring, pittig en leerzaam genoeg om met de opleiding tot zenleraar te starten.

Dit najaar start Zen.nl een online cursus Zenvol ondernemen. Belangstelling hiervoor? Meld je dan geheel vrijblijvend aan met deze link en we houden je op de hoogte.

Een leven lang leren

Af en toe schrijf ik een column in een blad voor ondernemers in de regio Utrecht. Elke editie heeft een bepaald thema. Dit keer was het back-to-school. Dat suggereert een leven lang leren – leren leven. In het kader van dit thema - “back-to-school” - keek ik terug hoe ik eigenlijk tot business valuator verworden ben.
Na mijn HEAO-opleiding begon ik bij Akzo Nobel en daar werden alle mogelijkheden geboden om verder te studeren aan de Erasmus Universiteit. Zogezegd, zo gedaan en dit keer met een leuk maandsalaris in plaats van de basisbeurs aangevuld met (al dan niet incidentele) bijbeunbaantjes. Na een aantal jaren avondstudie studeerde ik af en kreeg ik de mogelijkheid om een post-doc aan de RSM, de studie Business Valuation, te doen. Toen wist ik het zeker. Hier ligt mijn passie. Ik stapte over naar Rabobank en daar kreeg ik het interne managementprogramma aangeboden om in te stromen als directeur en specialiseerde mij in de zwaarste wiskundige risk-management cursus die er was, Financial Risk Management. Die opleidingen werden ook binnen getikt.
Maar wellicht waren de leukste opleidingen wel de Excel en Powerpointcursussen. Die geven direct en snel resultaat in het dagelijkse werk. En recentelijk nog PowerBI….wat een toffe tool is dat! Superleuke opleidingen allemaal.

Rekensommetje of levensvragen?

Maar zo terugkijkend zie ik dat dit allemaal cognitieve opleidingen zijn. Nu is dat ook een groot deel van mijn vak. Echter steeds vaker vragen mijn cliënten wat anders van mij dan uitkomsten van rekensommen alleen. Zij willen oplossingen waar sommetjes slechts een deel van de oplossing zijn.
Steeds vaker komen onderwerpen naar voren als: besteed ik mijn energie in mijn bedrijf nu echt goed? Wat is nu echt belangrijk voor mij, voor mijn gezin, voor mijn medewerkers en klanten? Hoe kom ik goed uit de race, maar ook mijn stakeholders. Eerlijk gezegd stel ik me die vragen ook.

Mediteren: Just do it!

Daarom ben ik een heel ander type opleiding gaan doen, namelijk zenmeditatie. En …. ik heb ontdekt dat het zitten op een mediatiekussen bij Zen.nl gewoon keihard werken is. Zowel fysiek als mentaal en het vereist vooral de “just do it”-mentaliteit die ondernemers zo kenmerkt. Misschien dat zen juist daarom mij zo aanspreekt. Het bereiken van concreet en merkbaar resultaat.
En het resultaat mag er zijn…. Mijn energieniveau is flink gestegen en ik merk dat ik steeds beter in staat ben mijn klanten niet alleen op de “sommetjes” bij te staan, maar ook op waarde-gedreven levensvraagstukken.
Een hele nieuwe dimensie in ons advieswerk. En wel een hele mooie dimensie. Back-to-school betekende voor mij veelal de weg naar de collegebank. Nu betekent back-to-school de weg naar het mediatiekussen.

Dit najaar start Zen.nl een online cursus Zenvol ondernemen. Belangstelling hiervoor? Meld je dan geheel vrijblijvend aan met deze link en we houden je op de hoogte.

Zie ook onze nieuwe website: www.incompanyzen.nl