whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, stilte, weekendsesshin, harnas, stress, niet spreken, sesshin, ontspanning, veilig, loslaten, verdediging, kwetsbaar, pijn, samen, aandacht, luisteren, dienstbaarheid, Sangha, angst, verdrietStilte zonder harnasOtto Weiler / Zen.nl Delft / 12 oktober 2023

Tijdens zijn eerste weekendsesshin ontdekte Otto zijn harnas, de stress van steeds ‘aan’ te moeten staan en hoe de verplichting van het stil zijn, dit harnas deed kraken. Lees hier zijn ervaring.

Niet spreken

De afspraak dat er tijdens de sesshin niet gesproken wordt, houdt ook in dat je erop kunt vertrouwen dat je niet aangesproken zult worden; dat bracht me tot ontspanning. Die ontspanning is: niet hoeven klaar staan om te reageren op een vraag of een opmerking of zelfs maar de blik van een ander. Dat 'aan staan', dat hoeft even niet. Die buitenste laag van mezelf, die buffer tussen mezelf en de buitenwereld, die hoeft er even niet te zijn. Tijdens een sesshin is het veilig 'to let down your guard', zoals de Engelsen zeggen.

Verdediging loslaten

Ik werd me ervan bewust hoe vaak dat leven met die buffer, een harnas eigenlijk, mijn enige leven is geweest; alsof ik dat moet zijn: geharnast, ad rem, 'de kaas niet van mijn brood laten eten'. Maar ik wist eigenlijk wel beter. Ik beschermde iets, met dat harnas, omdat er daarbinnen iets is dat kwetsbaar is, wat pijn heeft, misschien wel: dat wat ik eigenlijk ben, maar dat nog zo onbekend voor me is.

Geschreeuw

Ik denk dat ook om me heen te zien: hoe meer er geschreeuwd wordt in politiek en media, hoe meer mensen van zich af bijten, hoe meer ik het idee krijg dat er eigenlijk iets verdedigd wordt. Het gesprek zou niet moeten gaan over het geschreeuw, maar over wat mensen in hun harnas verborgen houden.

Samen

In de stilte van de sesshin voelde ik me veilig. Ik hoef me niet af te vragen wat we gaan doen. De rituelen, de bel, de kleppers, ze helpen me van het ene naar het volgende onderdeel van het programma. Aan het begin van de dag, nog voordat het licht is, zingen we samen de sutra’s. Na de Teisho en de uitwisseling is er niets dat m’n aandacht op iets anders brengt. Mijn gedachten gaan door en ook het gesprek gaat door: het luisteren naar elkaar en naar jezelf gaat door terwijl we allemaal samen stil zijn. Ieder heeft evenveel ruimte in de stilte. Het eten komt op tafel terwijl we de Hartsutra reciteren. De onuitgesproken, onvoorwaardelijke saamhorigheid en onderlinge dienstbaarheid ontroert me. De sangha in optima forma, waarover de Boeddha zegt: "Vriendschap is héél onze oefening".

Dieper zien

Omdat ik niet bezig hoef te zijn met m'n verdediging, heb ik de kans om mijn aandacht meer dan ooit te richten op wat er daarbinnen is aan angst en verdriet. Dingen die ik al eerder in beeld kreeg, maar waar ik soms nog steeds niet goed raad mee weet, en nog vaak genoeg het liefst van wegvlucht. In het warme bad van de stilte kom ik uit mijn kramp, leg ik mijn harnas af, kan oud vuil losweken, en krijgt ik toegang tot het oud zeer dat al zolang om aandacht vraagt.

Data komende sesshins

Van 14 t/m 20 januari 2024 o.l.v. Remko de Beer
Van 7 t/m 13 april 2024 o.l.v. Floor Rikken
Van 14 t/m 20 april 2024 o.l.v. Yvonne Visser
Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk