whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, leidinggeven, controle, duidelijkheid, vertrouwen, stille zondag, introductiecursus, coaching, patronen, sturing, ambitie, frustratie, verbinding, veiligheid, reflectie, harmonieWat is leidinggeven?Peter / Zen.nl Zevenaar / 8 augustus 2023

Nadat Peter ontslagen werd als leidinggevende rees de vraag: ‘Wat is dat: leidinggeven?’. Zenmeditatie en zencoaching hebben hem het nodige inzicht gegeven en hem geholpen zijn eigen opvattingen en patronen te doorzien. In de loop van de tijd ontstond een geheel nieuw perspectief.

Ontslag

Het liep mis, ik werd ontslagen. Ik moest weg als leidinggevende. Dat is nu drie jaar geleden. De kritiek van een aantal medewerkers in de organisatie was dat ik te veel stuurde op details en dat ik te veel controle wilde houden. Dat gaf bij die medewerkers een gevoel van gebrek aan vertrouwen, frustratie, gemis van steun en sturing. De directeur heeft op basis hiervan uiteindelijk besloten het dienstverband te beëindigen.

Reflectie

Uit perfectionisme, controledrang, kennis en ervaring legde ik de lat voor mezelf en de medewerkers hoog, moest het werk op mijn manier en hoe ik dat voor ogen had gedaan worden. Mijn boog was gespannen door mijn eigen opgelegde ambities waardoor ik minder ruimte ervoer voor de beleving van de medewerkers. Ook speelde mee dat ik in mijn hoofd veel vragen al had uitgewerkt, het hoefde ‘alleen nog maar gedaan te worden’. En dat werk deed ik dan ook vaak zelf om het resultaat ook goed te laten zijn. Daar communiceerde ik dan niet transparant over, waardoor mijn optreden voor de medewerkers onvoorspelbaar was. Voor de medewerkers gaf dit frustraties en voor mij ook. Dit was mijn patroon tot dan toe in mijn werkzame leven en werd op dat moment stevig stopgezet door mijn omgeving. Maar als het zo niet meer ging, hoe dan wel?

Inzichten

In die tijd was ik net begonnen met de introductiecursus en zencoaching. Dat viel goed samen en ik kon nu met de zencoach naar deze situatie kijken. Dat leidde tot mijn eigen geformuleerde ‘koan’ voor zelfreflectie en welke lessen er te leren waren uit dat wat gebeurd was. Inzichten begonnen zich aan te dienen bij het begeleiden van stille zondagen, in zenlessen en coaching. Een aantal inzichten die ik tot nu heb mogen ervaren, wil ik hier delen, in willekeurige volgorde en zonder volledig te zijn.

Vertrouwen

Leidinggeven is veiligheid en vertrouwen geven aan medewerkers. Nu ik zelf lesgeef en coach, begin ik met cursisten en coachees een veilige bedding te geven om hun ervaringen en inzichten te kunnen delen en vragen te durven stellen. Dit doe ik door zelf met rechte rug aandacht te geven, zonder oordeel te luisteren en zelf niet te veel te willen. Ik heb nu ervaren dat vertrouwen geven ook krijgen van vertrouwen is.

Harmonie

Leidinggeven is de harmonie van het team aanvoelen. Hiervoor moet ik in verbinding zijn met de medewerkers want van daaruit zijn veranderingen realiseerbaar. Bij coaching loop ik nog wel snel en dat heb ik ook regelmatig als feedback gekregen. Daarmee raak ik uit verbinding. Ook bij het begeleiden van kinhin liep ik vaak te snel en had ik zelf het gevoel uit contact te zijn. Ik heb mijn kinhin tempo vertraagd en dat geeft mij het gevoel op te gaan in de deelnemers met de ervaring dat er geen begin en einde is in de kring van kinhin lopende deelnemers. Ik ben er onderdeel van en ik kan het tempo beïnvloeden.

Duidelijkheid

Leidinggeven is het bieden van structuur en daarmee duidelijkheid voor medewerkers om hun werk te doen vanuit eigen inzicht en vanuit het moment waar ze staan in hun ontwikkeling. Stille zondag begeleiden is het bieden van een structuur door de rituelen zodat de deelnemers in staat zijn hun eigen ervaringen op te doen. De structuur en de begeleiding staan ten dienste van de deelnemers om hun ervaring zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Sinds een paar jaar heb ik een andere baan. Het is geen leidinggevende functie, daar heb ik bewust voor gekozen. Hiermee geef ik mijzelf de gelegenheid te oefenen met alle nieuwe inzichten. Uit feedback van betrokkenen in mijn huidige functie blijkt dat ik op de goede weg ben. Dat geeft vertrouwen in mijzelf en het zenpad dat ik bewandel.