whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weekendsesshin, vertrouwen, zelfvertrouwenWeekendsesshin 9 t/m 11 juni
Thema: Vertrouwen en zelfvertrouwenRedactie Zen.nl / Zen.nl Nederland / 23 mei 2023

De komende weekendsesshin van 9 t/m 11 juni onder leiding van zenmeester Jan de Ruiter wordt gehouden in de Maanhoeve in Drenthe. Er zijn één- en tweepersoonskamers beschikbaar. De Maanhoeve heeft een heel grote mooie tuin met o.a. een indrukwekkend labyrint. Tijdens de pauzes heb je ruim de tijd om in alle rust en stilte door de tuin te lopen en de schoonheid ervan te ervaren.

Robin Snijder, precies in het midden op de foto, is cursist van Jan de Ruiter in Zen.nl Almere en deed mee aan de vorige weekendsesshin en beschrijft hier kort zijn ervaringen:

Zwijgen

Na een aantal maanden in de Introductiecursus gemediteerd te hebben, met positieve effecten, vond ik het tijd voor extra verdieping: ik wilde op weekendsesshin. Het was voor mij de eerste keer en vooral het samen zwijgen vond ik in het begin wat lastig. Ook moest ik wennen aan minder afleiding en prikkels.

Uitdaging

De tweede dag van de sesshin was best een uitdaging. Afgezien van de fysieke inspanning waren mijn gedachten sterker aanwezig en wilde ik tijdens de meditaties het liefst hard wegrennen. Na een paar uur gaf ik me over aan de situatie en begonnen mijn gedachten langzaam minder te worden. Ik voelde een soort van acceptatie in mijn lichaam en er ontstond meer ruimte in mijn buik. Dit was een moment van loslaten (Ego) en meer in het hier en nu komen.

Met aandacht

Zonder praten, gezamenlijk en met aandacht eten én echt kunnen proeven was een geheel nieuwe ervaring voor mij.

Mediteren en verdieping

Op de laatste dag was ik vooral dankbaar voor alles wat ik had mogen meemaken. De verdieping van het gezamenlijk mediteren, het persoonlijk onderhoud met de zenmeester, en de daardoor verkregen inzichten, hebben mij een boost gegeven om tot nieuwe ontdekkingen te komen, waarmee ik nog maanden aan de slag kan.

Meer in het algemeen

Stilte heeft de potentie om een positieve invloed te hebben op je zelfvertrouwen. Door de stilte te ervaren en te omarmen, krijg je een dieper inzicht in jezelf en leer je je eigen gedachten en gevoelens beter begrijpen. Stilte biedt de mogelijkheid om afstand te nemen van externe prikkels en innerlijke rust te vinden. Dit leidt tot een groter gevoel van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen, omdat je meer in contact staat met je eigen behoeften, waarden en doelen. Bovendien kan stilte helpen om je innerlijke kritische stemmen wat tot rust te brengen, waardoor een gezond zelfvertrouwen kan groeien.

Voor meer informatie en aanmelding klik hier

Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, weekendsesshin, vertrouwen, zelfvertrouwen