whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Zelfafwijzing, cadeau, oerbubbel, Jan Geurtz, innerlijke criticus, accepteren, innerlijke rust, geloven, observeren, vertrouwen, gevoelens, onzekerheid, bescheiden egoZelfafwijzingMarjan Hoving / Zen.nl Zutphen / 6 april 2023

In 2016 maakte Marjan kennis met mediteren bij Zen.nl. Hieronder vertelt Marjan hoe ze zich door het mediteren bewust werd van haar oerbubbel en hoe mediteren haar helpt hier beter mee om te gaan.

Oerbubbel
De wekelijkse meditatielessen stonden enige tijd geleden in het teken van het ontdekken van je oerbubbel. Die van mij kwam opnieuw luid en duidelijk naar voren: (zelf)afwijzing. Een aantal jaren eerder was er door het lezen van boeken van Jan Geurtz al iets aangeraakt en had ik mijn 'innerlijke criticus' ontdekt. De zenlessen brachten meer duidelijkheid.
Zelfafwijzing manifesteert zich bij mij op verschillende manieren, zoals het gevoel niet goed genoeg te zijn, onzekerheid en het vergelijken van mezelf met anderen. Ik vind het een uitdaging om deze gevoelens steeds weer te accepteren, en zenmeditatie helpt me bij het creëren van een staat van innerlijke rust en acceptatie.

Op weg naar zenleraar
Eén van de gebieden waarop mijn zelfafwijzing zich onlangs manifesteerde was de zenlerarenopleiding. Een onderdeel in de opleiding is het schrijven van een essay of artikelen voor Zen-Actueel. 'Goed…dat ga ik dus doen.' En daar zijn dan meteen ook de gedachtes: 'Dat is niks voor mij, ik ben geen schrijfster, hoe ga ik dat in vredesnaam aanpakken?' en 'Anderen zijn daar veel beter in dan ik, ik laat het liever aan hen over'. Maar ook: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” (quote Pipi Langkous). Die laatste was leuk bedacht door mijn kleine ego, die het lastig vindt als er ongemakkelijke gevoelens naar boven komen, zéker als het gaat over zelfafwijzing.

Gedachten geloven of simpelweg observeren
Het herkennen van de omwegen, excuses of rechtvaardigingen die mijn gedachten produceren is interessant. Zijn ze waar, mijn gedachten? Moet ik ze geloven en zijn ze te vertrouwen? Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat dat niet het geval is. Ik hoef me echt niet te identificeren met mijn denkbeelden. Vaak zijn ze niet eens helpend. Gewoon het observeren van mijn gedachten is voldoende. Me er vooral niet aan hechten. Dat is wat zenbeoefening me brengt.

Zenmeditatie: een cadeau aan mezelf
Zenmeditatie is voor mij erg behulpzaam in dit proces. Tijdens mijn meditatiebeoefening werd en word ik geconfronteerd met mijn eigen gevoelens van zelfafwijzing en onzekerheid. Door regelmatig te mediteren, leer ik deze gevoelens te observeren en accepteren zonder erover te oordelen. Dit helpt me om minder kritisch naar mezelf te zijn en anderen te helpen vanuit mijn rol als zenleraar. Echt een enorm cadeau aan mezelf en aan de wereld, ook al klinkt dat laatste nog wel wat groot voor mijn bescheiden ego :-).