whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, hersenletsel, energie, motorongeluk, FOMO, slapen, inzicht, teveel willen, efficiëntZen, hersenletsel en energieTim van der Krogt / Zen.nl Apeldoorn / 23 mrt. 2023

Tim deed hersenletsel op bij een motorongeluk en begon met mediteren om zich te hervinden en te leren leven met de gevolgen. Lees hier zijn ervaringen.

Meer diepgang
Een jaar geleden begon ik aan zenmeditatie. In het voorafgaande halfjaar was ik al regelmatig bezig met mediteren, maar ik miste diepgang in mijn beoefening. De zoektocht daarnaar, gecombineerd met de wens om een clubje te hebben in de stad waar ik pas een paar maanden woonde, leidde me naar Zen.nl.
Wat ook meespeelde, was het gebrek aan energie dat ik regelmatig ervoer. Hiervan was een oorzaak bekend, namelijk het hersenletsel dat ik opliep bij een motorongeluk enige jaren geleden. Ik had ergens gelezen dat je brein zo’n 30% van de beschikbare energie gebruikt. Hoe kan ik dan meer gebruikmaken van die overige 70%? En aangezien ik vermoedde dat een hoop gedachten die ik had sowieso tamelijk overbodig waren, dacht ik dat daar wel een optimaliseringsslag te maken zou zijn.

FOMO
Dat bleek te kloppen. Na een paar maanden waarin mijn voornaamste leerpunt ‘houding’ was, begon het me op te vallen dat er momenten waren dat ik niet heel druk aan het nadenken was. Eerst leverde dat me een behoorlijke dosis FOMO (Fear Of Missing Out) op. “Het gaat vast allemaal mis als ik nu niet druk aan het nadenken ben”, dacht ik. Het voelde alsof ik kostbare tijd verspilde door niet na te denken. Dat gevoel hield enkele weken aan en werd toen langzaam minder. Eigenlijk was het best fijn om niet zo veel na te denken. Wat me ook opviel was dat ik beter ging slapen. Ik sliep makkelijker in en kon hele nachten doorslapen. Het is voor iedereen fijn om de dag met een volle tank te beginnen. Zeker wanneer die tank, zoals in mijn geval, een stuk sneller leeg is.

Energie
Maar een grotere verandering, die me in de laatste maanden duidelijk is geworden, is er een van inzicht. Ik heb ontdekt dat ik alleen energiegebrek ervaar wanneer ik meer wil dan dat ik kan. Dit ‘teveel willen’ is misschien wel de factor waar ik het meeste invloed op kan uitoefenen.

Inzicht
Met het verwerven van dergelijke inzichten, snijdt het mes van zen aan twee kanten. De meditaties zelf zijn namelijk al momenten waarin ik kan opladen, maar door de inzichten die eruit voortkomen, kan ik mijn hele leven bekijken op een manier die beter past bij hoe ik er nu bij zit. Vervolgens leidt dit tot het efficiënter omgaan met mijn energie.

Heb je ook ooit hersenschade opgelopen en doe je aan zenmeditatie, dan wil Tim graag ook jouw ervaring horen. Je kunt hem mailen: timvdkrogt@gmail.com