whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, paarse vrijdag, reflectie, diversiteit, acceptatie, gender, innerlijke vrede, bewustzijn, oordeel, solidariteit, aandacht, begrip, rust, helderheid, LGBTQ+, empathie, inclusie, vooroordelen, identiteit
Illustratie: hotpot.ai/art-generatorZen en Paarse Vrijdag
Een reflectie op diversiteitRients Ritskes / Zen.nl Nederland / 7 december 2023

Wat hebben zen, een eeuwenoude filosofie en meditatieve praktijk, en Paarse Vrijdag, een moderne beweging die strijdt voor genderdiversiteit en acceptatie, met elkaar van doen?

Zen

Zen, afkomstig uit het Boeddhisme, is het streven naar innerlijke vrede en bewustzijn. Het moedigt je aan om het huidige moment volledig te ervaren, zonder (voor-)oordeel.

Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag is een initiatief dat zich richt op het creëren van een veilige omgeving voor mensen van alle genderidentiteiten en -expressies, met paars als symbool van solidariteit. Je kunt meedoen door op Paarse Vrijdag, de tweede vrijdag in december iets paars te dragen.

Kan zen iets bijdragen aan Paarse Vrijdag?

Het antwoord ligt in de fundamentele principes van zen, zoals aandacht en acceptatie. Zen leert je bewust te zijn van je gedachten en gevoelens zonder eraan vast te klampen. In het kader van diversiteit betekent dit het cultiveren van begrip en acceptatie voor de verscheidenheid aan genderidentiteiten die mensen ervaren.

Een essentieel onderdeel van zen is ook meditatie, een praktijk die rust en helderheid brengt in de geest. Deze helderheid kan bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn van de uitdagingen waarmee mensen van de LGBTQ+-gemeenschap te maken hebben. Het draagt bij aan de ontwikkeling van empathie en het herkennen van de noodzaak aandacht te besteden aan inclusie.

Kleur

Paarse Vrijdag zelf is een uitnodiging om kleur toe te voegen aan het spectrum van diversiteit. Het is een dag waarop mensen paarse kleding dragen om solidariteit te tonen met de LGBTQ+-gemeenschap. In de geest van zen kunnen we dit zien als een uiting van zelfexpressie en acceptatie van anderen zoals ze zijn, zonder vooroordelen.

Zenbeoefening draagt denk ik op deze wijze bij aan een samenleving waarin iedereen wordt geaccepteerd, ongeacht hun genderidentiteit.