whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, aandacht, werk, ontspannen, in het moment zijn, stress, natuurfotograaf, gedrag, adrenaline, rust, creativiteit, vertragen, geluk, zien, voelen, beleving, innerlijke reisZenmeditatie en aandacht voor je werkRenate van den Boom / Zen.nl Nijmegen / 29 augustus 2023

Zen gaat over ontspannen en vol aandacht in het moment zijn. In veel en misschien wel alle beroepen speelt deze aandacht een grote rol. Door te veel stress missen we vaak die aandacht die nodig is voor succes in ons werk. Renate beschrijft hier hoe zenmeditatie invloed heeft gehad op haar werk als natuurfotograaf.

Natuurfotografie

Niet voor de eerste keer reisde ik onlangs af naar de Shetland eilanden. Een geweldige eilandengroep die nog weinig ontdekt is door de grote massa. En voor mij, als natuurfotograaf, een hele bijzondere plek: rust, ruimte, vogels, zeehonden, ruige kustlijnen en nog veel meer. En otters!

Workshop otterfotografie

Bij die eerdere bezoeken aan Shetland had ik al eens otters gezien en gefotografeerd, maar omdat ik eigenlijk weinig over de otter wist, besloot ik een workshop te boeken met Brits natuurfotograaf en otterspecialist Josh Jaggard. Een dag lang nam hij me mee op het eiland Yell. Het werden acht intensieve uren met uiteindelijk vijf verschillende otters en heel veel fotomomenten.
Tijdens de workshop was het hard werken. Veel en snel lopen door turf, zompige weilanden, we klommen over hekken en rotsen, soms rennend om de otters voor te blijven, zodat we ze verderop rustig konden opwachten. Josh leerde me hoe de otters te benaderen, zonder ze te verstoren. Door het gedrag van dieren te bestuderen, leer ik als fotograaf sneller anticiperen en ben ik in staat betere foto’s te maken.

Zen fotograferen

Maar ondertussen gierde de adrenaline door mijn lijf. Zo dicht was ik nog nooit bij otters geweest. Bij elke otter ervaarde ik weer een nieuw stuitermomentje en het is dat ik door jarenlange ervaring weet hoe ik mijn camera moet bedienen, want de rust was in mezelf soms ver te zoeken. Te veel adrenaline gaat ten koste van de creativiteit, omdat het de bloedsomloop in de hersenen vermindert. Dat leerde ik tijdens de introductiecursus zenmeditatie. Als fotograaf zoek ik juist de rust. Waar ik eerder natuurfotografie vooral gebruikte om te ontspannen, leerde ik het afgelopen jaar juist om de rust te zoeken vóór het fotograferen zodat ik tijdens het fotograferen helemaal in het moment kan zijn. Een eerdere, ook geweldige reis naar Schotland in 2022 liet me beleven hoe ik meer kon openstaan voor de natuur door te vertragen. Door rust in mezelf te vinden en de natuur naar mij te laten komen, vond ik inspiratie en merkte ik andere dingen op. Ik zag met mijn hart en niet met mijn hoofd, vanuit het hier en nu.

Oprecht geluk

Bij de laatste otter die we tijdens de workshop zagen, vonden we een plekje op een rotsachtige strook langs de kust. Terwijl we daar zaten en de otter observeerden terwijl ze aan het jagen was, voelde ik die bekende rust plotseling over me heen vallen. Pas toen realiseerde ik me dat ik vooral in mijn hoofd zat, maar dat ik die dag nog weinig echt vanuit mijn hart had gefotografeerd. Ik sloot mijn ogen even voor een mini meditatie en toen ik ze weer opende, zag en voelde ik pas echt de plek waar ik op dat moment was: ik zag hoe het licht op de heuvels aan de andere kant van het water scheen, hoe twee zaagbekken achter elkaar aan zwommen, de roep van eiders en de otter die de ene vis na de andere naar boven haalde. Ik had eindelijk echt aandacht voor datgene wat ik wilde zien, voelen en beleven. Dat was ook het moment dat de otter recht op ons af kwam zwemmen en voor onze neus de kust op klom. Na een grote schoonmaak, viel ze op een paar meter van ons vandaan in slaap. Doodstil zat ik daar en ik genoot alleen maar. Wat een oprecht geluk!

Durf te vertragen

Dat laatste moment bij de otter leverde me een prachtig moment van bezinning op. Het maakte mijn ervaring waardevoller, dieper en intenser. Een soort innerlijke reis. Het is verrassend hoeveel tijd je hebt als je gaat vertragen. Vertragen levert mooie dingen op, meer rust en ruimte en dat voelt heerlijk! Bovendien stelt het me in staat mijn fotografie met zoveel mogelijk aandacht te doen. En is dat niet juist één van de belangrijkste pijlers van zen: dat wat je doet met zoveel mogelijk aandacht doen, omdat aandacht op één taak doorgaans de sterkste geluksgevoelens oproept. Vertragen helpt me mijn aandacht op die ene taak te richten en daarmee een groter gevoel van geluk te ervaren. Durf te vertragen!

Wil je mediteren leren?
Kik hier en meldt je aan voor een introductiecursus zenmeditatie bij jou in de buurt
of
klik hier en doe eerst een gratis proefles