whatsapp
 

zen actueel blog zen actueel blog

 


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Floor Rikken, dood, online cursus, zenvol, doodgaan, ontspannen, praten, sesshin, lichaam, intiem, stervensbegeleiding, sterven, leven, vergankelijkheid, bubbels, voelen, wijsheid, bedrijven, angst, verlies, aandachtZenvol doodgaanFloor Rikken / Zen.nl Utrecht / 11 jan. 2023

Vraag jij weleens iemand: hoe wil je doodgaan? Of voelt dat ongemakkelijk? Toch is doodgaan een van de weinige dingen waar we zeker van weten dat het ons gaat overkomen. Door mediteren leren we om ontspannen te blijven, ook als het ongemakkelijk wordt. Dan kun je praten over de dood zonder meteen in een kramp te schieten. Zen helpt ons op die manier om meer vertrouwd met de dood voluit te leven.

Floor geeft vanaf 19 januari op donderdagavond van 19.30 tot 21.00 een onlinecursus van zes colleges over zenvol omgaan met verlies en dood. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

De dood op de eerste date
We zitten in Utrecht aan de Oude Gracht. We hebben net samen gegeten, zijn verliefd en hebben alleen oog voor elkaar. Ook al kennen we elkaar al enige tijd van de sesshins, het is onze eerste avond samen. Geïnspireerd door de inleidingen die we daar hoorden komt de vraag: “Hoe wil jij doodgaan?” En: “Wat wil jij dat er met je lichaam gebeurt?” Het onderwerp voelt intiem en belangrijk. Hoe je wilt sterven zegt ook veel over hoe je wilt leven. We praten er lang over. Het gesprek stimuleerde ons enige tijd later om samen een leergang stervensbegeleiding te volgen. In die opleiding leerden we veel over sterven en dood, en paradoxaal genoeg vooral over ‘Hoe wil ik leven?’

De dood is deel van het leven
Heb jij het weleens over dood en doodgaan met je familie en vrienden? Een gesprek voeren over de dood betekent stilstaan bij de vergankelijkheid van dit leven. Wil jij je bewust worden van je strategieën om met die vergankelijkheid om te gaan? Sta bijvoorbeeld eens stil bij wat je doet als je lichamelijke klachten hebt, of je meteen naar de dokter gaat bij iets kleins en of je de dokter vermijdt bij serieuze klachten. Samen praten over de dood maakt ons bewuster van onze bubbels. Gaandeweg komt er ruimte om te voelen wat er nu is, wat er gedaan moet worden én wat je echt wilt.

Grootmoeder bestelt wijsheid
In het boekje Zen zin - Zen onzin van Paul Reps staat een verhaal met de titel ‘Werkelijke voorspoed’. Hierbij een hervertelling van dat verhaal:
De matriarch van de familie, moeder en grootmoeder bezoekt de zenmeester. Ze zegt haar “ik ben de matriarch van een grote familie. Mijn kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna laat ik veel geld, kunst en land na. Nu heb ik bedacht dat ik ze ook iets immaterieels wil nalaten. Ik wil hen wijsheid schenken die mijn nazaten van generatie op generatie kunnen doorgeven. Wilt u een kalligrafie voor mij en mijn nazaten maken?” De zenmeester boog een moment haar hoofd en keek toen de matriarch aan en zei: “Dat zal ik doen. Kom over een week hier terug en de kalligrafie ligt klaar.”
Een week later meldde zij zich weer bij de zenmeester. Nieuwsgierig en een beetje opgewonden over wat er op de kalligrafie zou staan, brandt ze haar tong aan de thee die de zenmeester serveert. “Kom mee naar mijn atelier” zegt de zenmeester, “daar ligt de prent klaar”. Tot haar schrik leest de matriarch: ‘Moeder dood, dochter dood, kleindochter dood’. “Wát heeft u daar geschreven! Verschrikkelijk, dit moet een grap zijn". De zenmeester laat haar even tieren, kijkt haar aan en zegt dan zachtjes: “Wanneer in een familie de dochter voor de moeder doodgaat, dan is dat heel verdrietig. Wanneer de kleindochter voor de grootmoeder doodgaat, dan is dat verschrikkelijk. Een familie waarin generatie op generatie eerst moeder, dan dochter en dan kleindochter overlijden is gezegend". De matriarch was stil, slikte en maakte een diepe buiging voor de zenmeester.

Leven in het zicht van de dood
De dood meer toelaten in het leven kan je bevrijden van veel, vaak onbewuste angsten. Stel je voor dat deze kalligrafie bij jou aan de muur hangt. Hoe zou het zijn om je iedere dag bewust te zijn van de eindigheid van het leven? Ook al kan het je bevrijden van angst, durf jij de dood meer toe te laten in je leven?

Onlinecursus door Floor Rikken
Vanaf donderdag 19 januari gaan we in zes wekelijkse online colleges van 19.30 tot 21.00 uur onderzoeken wat het betekent om zenvol om te gaan met verlies en dood. Daarin is ook aandacht voor de vraag ‘hoe ga ik om met het lijden en sterven van anderen'? Elk college heeft een thema en een zenverhaal of gedicht als uitgangspunt. Deze zenverhalen en gedichten gebruiken we om onze eigen ervaringen in te spiegelen. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.