whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenvol, modder, volg de stem van je hart, Rients Ritskes, sesshin, wat voel ik, innerlijke rust, koan, hart, vrede, liefde, compassie, vertrouwen, contact aarde, mantra, Thich Nhat Hanh, opleiding zenleraar
Zenvol door de modderAndrien Slangen / Zen.nl Ede / 19 oktober 2023

Hoewel de titel van het boek Volg de stem van je hart van Joseph Campbell, dat Rients Ritskes behandelde tijdens de afgelopen zomersesshin, door sommigen zoetsappig gevonden werd, raakte die titel bij mij direct een gevoelige snaar.

Wat voel ik?

Een aantal jaren geleden ben ik intensief bezig geweest met de koan ‘Wat voel ik?’. Na een periode in mijn leven met veel duistere emoties, heeft die koan me veel innerlijke rust gebracht. Door het mediteren met deze koan heb ik me kunnen verbinden met alles wat er is. Het afgelopen jaar ben ik meer gaan mediteren met het hart als uitgangspunt. Van daaruit ben ik meer gaan luisteren, voelen, spreken en kijken met mijn hart. Ook heb ik de vier boeddhistische hartkwaliteiten bestudeerd. Gelijkmoedigheid, liefdevolle vriendelijkheid, compassie en altruïstische vreugde. Ook dit heeft me ontvankelijker gemaakt, vooral voor daklozen en gedetineerden.

Vrede

Tijdens de weeksesshin heb ik regelmatig gemediteerd met liefde, compassie of vrede in mijn hart en ervoer ik op een gegeven moment dat ik niet langer gericht was op vrede, maar dat ‘ik’ was opgelost in een allesomvattende vrede. Een hele meditatie lang in nirwana. Daarna waren er weer de gewone uitdagingen. Geluk en pijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Blote voeten

Een ander hoogtepunt van deze sesshin was de kinhin op blote voeten. Als ik thuis een van mijn vaste wandelingen maak, loop ik wel eens met blote voeten op een bospaadje, maar dat is slechts vijf minuten. Waar ik voorheen altijd oplette waar ik mijn voeten neerzette, heb ik door deze oefening meer vertrouwen gekregen in onbelemmerd lopen. De dag na de sesshin ben ik in het bos gaan wandelen, ik heb toen spontaan mijn schoenen uitgedaan. Vervolgens kwam ik drie grote poelen tegen wat mij de gelegenheid gaf om de kinhin-gedachte uit te voeren en er dwars doorheen te lopen. De laatste waterpoel bleek kniediep te zijn. Zo stond ik heerlijk tot boven mijn enkels in de modder. Het voelen met de voeten heeft ook nog een vervolg gekregen in mijn dagelijks leven. Ik heb namelijk barefoot shoes gekocht. Een aanrader voor iedereen die zijn voeten wil trainen en leren kennen, meer wil voelen en daardoor ook meer contact wil maken met de aarde.

Stevig fundament

De beste loopmeditatie doe je op blote voeten. In navolging van Thich Nhat Hanh gebruik ik regelmatig de mantra ‘Yes, yes, thank you, thank you’ op het ritme van mijn ademhaling en wandelpas. Hiermee druk ik mijn dankbaarheid aan Moeder Aarde uit. Het betekent ook een positieve bekrachtiging van mijn eigen pad. Peace is every step. Dit is dan ook mijn motto in de opleiding tot boeddhistisch geestelijk verzorger. Geïnspireerd door al deze sesshinervaringen ben ik inmiddels gestart met de opleiding tot zenleraar. Met dank aan Zen.nl is meditatie een stevig fundament onder mijn voeten.


Data komende sesshins

Van 14 t/m 20 januari 2024 o.l.v. Remko de Beer
Van 7 t/m 13 april 2024 o.l.v. Floor Rikken
Van 14 t/m 20 april 2024 o.l.v. Yvonne Visser
Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk