whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenleraar in opleiding, glaskunst, expositie, upcycling, herkunst, wegwerpmaatschappij, consuminderen, creativiteit, hernieuwbare bronnen, vorm, leegte Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenleraar in opleiding, glaskunst, expositie, upcycling, herkunst, wegwerpmaatschappij, consuminderen, creativiteit, hernieuwbare bronnen, vorm, leegteZenvolle glaskunst
Expositie Zen.nl NijmegenVan 1 november t/m 21 december 2023 exposeert glaskunstenaar Olga M. Teunissen haar werk bij Zen.nl Nijmegen aan de Lage Markt 5a te Nijmegen. Op zaterdagmiddag 11 november van 13.00 tot 16.00 uur is de expositie voor publiek toegankelijk. De kunstenaar is dan zelf ook aanwezig. Tevoren aanmelden hoeft niet. Iedere belangstellende is van harte welkom.

Upcycling

Glas bewerken tot nieuwe objecten is een fascinatie van zenbeoefenaar Olga. Het meest treffend valt haar glaskunst te typeren als upcycling: van oud gebruikt glaswerk nieuwe en vaak verrassende kunstwerken maken. Haar basismateriaal komt uit brocante, kringloopwinkel of uit haar eigen collectie glaswerk. De objecten variëren in hoogte van 20 tot 80 cm en zijn in alle gevallen unica. Zowel binnen als buiten veroorzaakt het invallende licht een wonderlijk kleur- en schaduwspel.

Olga maakt deel uit van het collectief Herkunst. Dit collectief streeft ernaar “de door ons gemaakte circulaire kunst & curiosa uit de schaduw te halen en daarmee bewustzijn te vragen voor onze wegwerpmaatschappij en een lans te breken voor consuminderen: het koesteren van bestaande materialen in plaats van deze weg te gooien en nieuwe te laten produceren. Bestaande objecten of materialen worden door de kunstenaars omgevormd tot een nieuw en uniek exemplaar, dat een bijzondere waarde krijgt en een hoge mate van creativiteit uitstraalt. We creëren zo een systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare bronnen worden gebruikt.”

Glaskunst, zen en meditatie

Olga volgde bij Zen.nl Nijmegen de opleiding tot zenleraar. Voor haar gaan het maken van glaskunst en haar meditatie in actie samen. “Als ik met glas werk, staat mijn verstand in no-time op nul en kan ik me helemaal focussen op waar ik mee bezig ben. Soms ontstaat dan ineens een verrassende vorm of combinatie, waar ik zelf met verbazing naar kijk en spontaan uitroep: Yes! Dit is het!”.
Ook de symboliek van glas raakt volgens Olga op veel punten aan de zentraditie: “Glas is een vloeistof die niet kan stromen, en dat lijkt tegenstrijdig. Het vertegenwoordigt altijd een 'vorm', maar is door zijn transparantie ook ruimte en 'leegte'. En in leegte kunnen altijd weer nieuwe dingen ontstaan. Bovendien verandert met het wijzigen van de lichtinval, het doorzicht voortdurend”.
“Soms breekt het glas als ik het onder handen heb”, vertelt Olga verder, ”of raakt het beschadigd. Ook dat past voor mij heel erg bij zen: alles verandert continue, niets is voor eeuwig. En de weg is belangrijker dan het aankomen. Bovendien word ik dan weer geconfronteerd met mijn eigen aandacht en concentratie”. Ook in het gegeven van de upcycling, ziet Olga parallellen. We noemen zen ook wel eens: oefenen in ‘werken met wat er is’. Letterlijk of figuurlijk. “Het zijn allemaal bestaande objecten waar ik mee werk”, aldus Olga, “en het voelt goed om het daarmee te moeten doen. Ik ben zelf ook altijd weer verrast door de oneindig veel nieuwe mogelijkheden die er altijd te vinden zijn”.

Cursisten van Zen.nl krijgen tijdens deze expositie 10% korting op deze betaalbare kunstvoorwerpen, die in prijs variëren van 70 tot 450 euro. Voor meer informatie, zie ook: www.olgaglaskunst.com of neem contact op met Joke Batink via joke@zen.nl of 0645353564

Zie ook: www.zen.nl/glaskunst-expositie-nijmegen