whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, Yvonne Visser, zenmeester, proefles, kennismaken met zen, dood, ongeluk, drama, gelukkig, gevoelens, voelen, pijn, omarmen, gedachteloos, verlangen40 jaar na de doodOlaf Verhoeve / Zen.nl Haarlem / 4 juni 2024

Olaf vertelt in dit hartverscheurende verhaal over een dramatisch ongeluk wat zijn hele leven ingrijpend heeft bepaald en wat zen hierin voor hem betekent.

Op 30 januari jl. ontvang ik de bevestiging van mijn inschrijving van mijn weeksesshin. Dezelfde week gebeurt er iets opmerkelijks. Tijdens het horen van het liedje van I'm Not in Love van de Britse rockband 10 cc, raak ik volledig van slag en vertel in tranen aan mijn collega hoe ik me voel. Hij reageert vol begrip, waarna we enkele fijne gesprekken hebben.

Het was 1985

Dit nummer I'm Not in Love is het eerste nummer van de LP die op de draaitafel lag. De draaitafel van mijn overleden oudste broer Marcel. Hij en zijn vriendin waren op slag dood. Aangereden door een beschonken bestuurder uit de tegemoetkomende richting. We waren op de terugweg van ziekenbezoek aan Judith, inmiddels mijn vrouw. Ik als bestuurder was ongedeerd en zelfs in staat om mijn broer en vriendin uit de auto, die op zijn kant in de sloot terecht was gekomen, onder het ijs vandaan te halen.

Applaus

Nadat ik me heb ingeschreven voor de sesshin heb ik mijn eerste kennismaking met zen: een proefles bij Teun. Ik besluit aan de cursus deel te nemen, een beetje voorbereiding voor een weeksesshin is misschien zo gek nog niet. Na negen weken les van Teun vraag ik aan het einde van de les om steun van alle medecursisten voor de aankomende sesshin. Een zeer hartelijk applaus neem ik met een warm gevoel in ontvangst.

Vooraf aan de sesshin

Dezelfde week gebeurt er weer iets uiterst opmerkelijks. Op de radio hoor ik weer een song van de LP van mijn broer Marcel op de radio en ik voel dat mijn lichaam mee wil dansen op de muziek. Dit keer geen tranen maar plezier, voor het eerst in veertig jaar. Waar komt dit vandaan?

Ik tref de laatste voorbereidingen voor de week die komen gaat en heb het gevoel dat ik niet alleen ga. Mijn broer is ook ingecheckt, ik ga dus niet alleen. Voor het eerst in veertig jaar ga ik samen met mijn broer op VAKANTIE.

Ik besluit de LP op te zoeken en breng daarom op de avond voor vertrek nog een bezoekje aan mijn moeder. Ik beluister de gehele kant van de plaat en word weer buitengewoon verdrietig, de tranen lopen over mijn wangen. Ik zet de liedjes in een playlist van spotify en ben klaar voor de sesshin.

Onderweg met de auto 'durf' ik de muziek aan te zetten. Eerst heel zachtjes maar al snel met groot volume zing ik alle liedje voluit mee en stromen de tranen over mijn wangen. Ik voel me fantastisch. Ik ben er kaar voor. De week is nu al geslaagd.

Echt de moeite waard

Mijn thema is om BLIJER en GELUKKIGER te zijn. De periode dat ik hier op deze aarde niet wilde zijn ligt gelukkig alweer een tijdje achter mij, maar het ontbreekt nog om het leven echt de moeite waard te vinden. Ik wil graag voelen wat er is en niet op zoek zijn naar gevoelens die er niet zijn en daarvoor (verboden) middelen gebruiken.

Zwaarste week van mijn leven

Voelen, ja ik voel deze week. Op de tweede dag kom ik tot het besef dat dit bewust de zwaarste week van mijn leven wordt. Ik ga mijn pijn omarmen en kan het aan: "omarm de pijn Olaf, het is alleen maar pijn, je kan het aan, kom maar op met de pijn, het is alleen maar pijn, maak het maar groter, ik draag het niet alleen, wij doen het met z'n allen, het maakt niet meer uit hoe groot de pijn is of wordt, ik doorsta het, er komt een einde aan". De tranen lopen over mijn wangen, ik laat alles toe, ik ben niet alleen, ik ben samen, ik voel mij samen, ik kan de pijn aan: "kom maar op met de pijn, wordt maar groter ik kan het aan, het is alleen maar…. ". Ik zoek het op en wil het groter maken, laat mij het maar doorstaan, ik kan en ga dit zeker overleven.

Ik adem

De teisho's die gegeven worden door Yvonne leveren interessante gedachten en inzichten op. En bijzondere momenten. Zoals woensdagmorgen, mijn dag begint zonder gedachten, volledig gedachteloos. De laatste avond, bij de vierde meditatie, neem ik het besluit om te tellen totdat de bel gaat, zonder te verlangen naar het einde van de meditatie. Het lukt mij elke keer weer tot tien te tellen. Niet tot elf of veertien, maar elke keer weer tot tien. Ik kom in een ritme en mijn lichaam gaat meebewegen. Ik adem niet meer maar tel alleen nog, het lichaam ademt zelf. Mooier gaat het niet worden.
GEDACHTEN OP DE LAATSTE DAG.
Wat brengt de laatste dag?
Het is nog een beetje onwerkelijk.
Dat het de laatste dag is?
Dat het er bijna op zit?
Dat ik hier mag zijn?
Dat het er is?
Dat ik hier ben?
Dat ik ben?
Dat ik?
Ik?
Ik kan zijn?
Ik mag zijn?
Ik ben?
Ik mijzelf kan en mag zijn?

Het is echt onwerkelijk, houdt het hier na deze dag op!? Ga ik de gewone wereld weer in?
Laten jullie mij hier los? Laat ik mijzelf hier los en ga ik eindelijk weer voelen wie ik was en hoe ik ook kan zijn: blij, vrolijk en vol liefde, plezier en aandacht? JAZEKER OLAF!
Plezier maken lachen en huilen maakt alles mooier.
Wij zijn het waard.

Komende weeksesshins zijn:

Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)

Van 19 t/m 25 januari 2025 o.l.v. Remko de Beer
Van 30 maart t/m 5 april 2025 o.l.v. Floor Rikken
Van 6 t/m 12 april 2025 o.l.v. Yvonne Visser
Van 29 juni t/m 5 juli 2025 o.l.v. Rients Ritskes
Van 5 t/m 11 oktober 2025 o.l.v. Arthur Nieuwendijk