whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, zenmeester, Yvonne Visser, weekendsesshin, weeksesshin, zintuigen, levenszin, fijngevoelig, ongemakBeter in je vel zitten?
Weekendsesshin van 7 t/m 9 juniJoke Batink Nijmegen en / Corné de Ruit Amersfoort / 7 mei 2024

In de komende weekendsesshin van 7 t/m 9 juni zal Yvonne Visser vertellen over manieren waarop we beter in ons vel kunnen komen te zitten. Eerder ging haar geslaagde weeksesshin ook over dit thema. Hieronder volgen enkele aantekeningen daarover, aangevuld met een impressie van Corné de Ruit,

Levenszin als zintuig

Een van de dingen die Yvonne introduceerde, was het begrip levenszin. We hebben meer zintuigen dan de ons vertrouwde reuk, smaak, gehoor, zicht en tastzin, aldus Yvonne. Levenszin zou je ook een zintuig kunnen noemen, levenszin als het vermogen om de staat van je ‘binnenklimaat’ te voelen. Dat vermogen hebben we allemaal, het werkt veelal onbewust, voor een deel autonoom, maar we kunnen het verder ontwikkelen.

Kleine veranderingen

Ons lichaam is constant bezig om dat binnenklimaat te controleren en te regelen. En dat luistert nauw. Onze zouthuishouding moet goed zijn, onze bloeddruk niet te hoog en niet te laag, de zuurtegraad moet aan precieze waarden voldoen. De marges zijn dan ook smal. Bij 35 graden beginnen we onderkoeld te raken, bij 41 graden raken we oververhit. Levenszin werkt om alert te zijn op de kleinste veranderingen. Je levenszin zorgt ervoor dat je dorst hebt, dat je opmerkt dat je koud bent of aandrang voelt om te gaan plassen. Dat is een signaal om in actie te komen om je ‘systeem’ in de juiste conditie te houden. Oftewel, “om gehoor te geven aan de roep van het leven”, zoals Yvonne het noemde. We kunnen onszelf oefenen om dat steeds beter aan te voelen, steeds fijngevoeliger te worden. Maar de levenszin kun je ook breder opvatten, dat binnenklimaat vertelt ons ook over onze gemoedstoestand en wat er in ons omgaat. Meer fijngevoeligheid daarin ontwikkelen helpt ons om beter in contact te komen met onszelf en onze omgeving. We raken beter afgestemd.

Meer levenszin

Ons binnenklimaat is constant in beweging. Er is nooit een moment van stilstand en blijvend evenwicht. Hebben we veel zout gegeten dan krijgen we dorst. Hebben we het te warm, dan gaan we zweten. Gedachten die opkomen verdwijnen weer. Een gemoedstoestand kan opvlammen en weer wegebben. Die constante beweging geldt voor het hele leven. Alles is altijd in beweging. Rust bestaat niet. Af en toe een sesshin doen is een goede manier om meer in contact te komen met je binnenklimaat en de altijddurende beweging. We zoeken tijdens een week of weekendsesshin het zelfgekozen afzien, en porren onze levenszin weer op, waardoor we weer beter weten wat ons te doen staat. We scherpen onze zintuigen door een periode af te zien van afleiding en verstrooiing en door ons te oefenen in omgaan met fysiek ongemak. Daarmee is sesshin één grote oefening om onze antenne weer wat fijner af te stellen.

Corné de Ruit deed deze keer voor de eerste keer mee aan een sesshin. Om zijn medecursisten in Amersfoort uit te leggen hoe zijn ervaring was, schreef hij onder andere onderstaande:

“Hoe was de sesshin? In één woord: intens. Wat ik mij tijdens de week realiseerde, is dat een sesshin in essentie niet anders is dan een zenles. Je mediteert, telt je ademhalingen, doet kinhin, er is een lezing, er zijn stickers en ook de rituelen zijn (grotendeels) hetzelfde. Alles voelde in essentie hetzelfde, maar wordt tijdens de sesshin vergroot. Je mediteert niet met tien maar met vijftig mensen, je doet geen buiging maar een volledige buiging, je doet niet één soetra maar zeven soetra's, persoonlijk onderhoud zijn niet twee, maar met vijf periodes mediteren, waarna nog twee periodes buiten volgen, de yaza. Er zijn geen losse aandachtsoefeningen, de sesshin ís de aandachtsoefening. Deze 'zenplosie' voelde voor mij alsof ik een flinke klap kreeg van het zen basisboek, nog wat dikker gemaakt doordat alle letters in lettertype 36 waren geschreven.”

Weekendsesshin van 7 t/m 9 juni

In de weekendsesshin die Yvonne (Zen.nl Amersfoort) en Joke (Zen.nl Nijmegen) samen verzorgen van 7 t/m 9 juni in de Maanhoeve in Exloërveen is het thema ook ‘Goed in je vel zitten’. Er zijn nog enkele plekken vrij, dus meldt je snel aan via: weekendsesshin 7 t/m 9 juni