whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, kracht, overtuigingen, reflectie, dialoog, standpunt, standpunt, perspectief
(c) iStock / Slphotography


De Kracht van 'Stondpunten'Rients Ritskes / Zen.nl Nijmegen / 30 april 2024

De gevorderde zengroepen hebben afgelopen week een inspirerende avond gehad met de 'stondpunten-oefening', een creatief concept geïnspireerd op de idee ‘stondpunten’ van Wim Daniëls. Deze oefening hielp ons inzicht te ontwikkelen en leerpunten te halen uit onze veranderde overtuigingen—de standpunten die we ooit hadden, maar nu achter ons hebben gelaten.

Het Proces

De kern van deze oefening bestaat uit het individueel overwegen van zes vragen, gevolgd door het delen van deze overwegingen in tweetallen. Deze methode stimuleerde de persoonlijke reflectie en vormde de basis van leerzame dialogen tussen de deelnemers. De oefening werd afgerond met een plenair rondje, waarin inzichten en ervaringen werden gedeeld.

De Zes Vragen

1. Reflectie op Verandering:
Wat is een ‘stondpunt’ van jou, een standpunt dat je achter je hebt gelaten?
2. Tijd van Transitie:
Wanneer heb je dat achter je gelaten?
3. Motivatie voor Verandering:
Waarom heb je je standpunt verlaten?
4. Het Afscheidsproces:
Hoe verliep het ‘afscheidsproces’: waar dook de eerste twijfel op; wat gaf uiteindelijk de doorslag?
5. Een Nieuw Perspectief:
Voor welk standpunt heb je het ingeruild?
6. Toekomstige Ontwikkeling:
Als je zo naar je huidige standpunten kijkt: welk komt er dan momenteel in aanmerking om gepromoveerd te worden tot ‘stondpunt’?

De Impact van Delen en Reflecteren

Het proces van het verwoorden en delen van onze 'stondpunten' had een verhelderend effect. Het hielp ons niet alleen onze persoonlijke ontwikkeling te herkennen en te waarderen, maar motiveerde ons ook om bewuster en vaker kritischer te zijn naar onze bewuste en onbewuste overtuigingen. Deze praktijk van zelfonderzoek en de uitwisseling van ideeën benadrukte het belang van openheid van denken om te kunnen groeien en de bereidheid om onze perspectieven te herzien.

Universele Waardering

Iedereen vond het een leuke en nuttige manier om zich bewuster te worden van zijn of haar persoonlijke groei en het bijzondere was dat de meditatie na deze oefening en dialoog veelal als dieper en rustiger werd ervaren. Kortom, een fijne avond en een aanbevelenswaardige oefening.