whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, lotus, modder, sesshin, ziek, zelfmedelijden, onzekerheid, oordelen, controleren, kernovertuiging, oerbubbel, vertrouwen, ego, rust, ruimte

Foto © Jelle Barentsz
De lotus groeit in modderErik van de Eijnde / Zen.nl Utrecht / 8 februari 2024

Sesshin najaar 2023. Ik voel me lichtjes ziek maar heb veel zin om op sesshin te gaan. Lekker een weekje weg van mijn werk, waar veel aan de hand is.

Ik krijg doksanwacht als samutaak, dat wil zeggen dat ik ’s avonds druk zal zijn met het regelen van het individuele onderhoud met de zenmeester. Direct ervaar ik een weerstand en mijn lichte hoofdpijn voelt ineens zwaarder. Nou mis ik het avondzitten in de zendo, daar waar het juist tijdens de andere twee sesshins gebeurde. Heb ik weer. Zal ik het goed doen? Kan ik het wel? Oeps, al de namen die ik moet onthouden… De tijd in de gaten houden en tussendoor wat mediteren. Een hele verantwoordelijkheid. Waarom ben ik hier eigenlijk? Waarom doe ik dit? Waarom wil ik dit? Langzaamaan voel ik me in de modder zakken.

Die zondagavond voel ik me steeds beroerder. Ontzettend moe. Hoofdpijn. Tandpijn. Spierpijn. Waarom heb IK dit nu weer?

De maandagochtend begint niet fijn. Ik voel me opstandig. Gefrustreerd. Moeilijk doen. Ziek. Schrijven in mijn schriftje? Daar heb ik geen zin in. Het is mijn derde sesshin en de andere keren schreef ik juist veel op in mijn schriftje. Ik word boos op mezelf. Ik ben met heel veel randzaken bezig. Ik zoek afleiding. Het eten is niet lekker, de theeceremonie kan strakker, het water is op, geen koekjes, ik vind overal wel wat van. En zak nog dieper in de modder.

Ik voel me ontheemd, anders dan de rest. Ik faal, missie mislukt. Mijn hele lichaam doet pijn. Verdriet welt op, ik voel me alleen en zit vol zelfmedelijden. Ik wil naar huis, van mij hoeft het niet meer. Dieper en dieper zak ik in de modder.

Dinsdagavond komt het inzicht als een flits binnen. Dus dit is dus wat ik doe. Ook nu hier tijdens de sesshin. Mij oververantwoordelijk voelen en vanuit onzekerheid oordelen en controleren. Onzekerheid, ik kan het niet. Dit is mijn kernovertuiging. Mijn oerbubbel.

En ik neem me voor: morgen ga ik het anders doen! “Ik kan het, ik doe het goed, ik mag er zijn, ik heb vertrouwen, ik heb zelfvertrouwen!” Met deze mantra val ik in slaap.

Woensdagochtend tijdens het ontbijt word ik emotioneel, tranen over mijn wangen. En het voelt goed. Ik heb deze week nodig, júist op deze manier, júist met deze samu-taak. De pijn, het afzien, de modder. Het is zeker nog niet verdwenen, die pijn en ego-dingetjes. Maar door mijn acceptatie komt er wel licht naar binnen en wordt de modder minder zwaar. Ik krijg vertrouwen dat er weleens een mooie bloem uit kan groeien.

Donderdag maak ik andere keuzes. Ga meer naar buiten, pak maar één koekje, geniet van elke theeceremonie, ik eet minder en geniet meer. Ik word helderder en helderder. De lotusbloem bloeit.

Wat een fantastische week was dit. Ik ben een diep inzicht in mijzelf rijker. Nu, alweer een hele tijd later zie ik de wereld door een andere bril. Ik voel veel meer rust en meer ruimte.

Ik heb mijn volgende sesshin alweer geboekt!!

Data komende sesshins

Van 7 t/m 13 april 2024 o.l.v. Floor Rikken (wachtlijst)
Van 14 t/m 20 april 2024 o.l.v. Yvonne Visser
Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk