whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, sesshin, loslaten, paard, controle, verbinding, leegte, signalen, afscheid, spanning, verlies, angst, voelen, verlangen, paardrijden, keuzeDe teugels loslatenMarissa Bakker / Zen.nl Nijverdal / 30 mei 2024

Marissa's paard is haar zenleraar. Iedere rit is een fantastische oefening. Lees hieronder hoe meditatie haar hielp om het proces met haar paard te doorzien.

Controle verliezen

Regelmatig maak ik buitenritten met mijn paard. Deze merrie kan nogal enthousiast zijn in het bos en ze houdt van een hoog tempo. Dat hoge tempo geeft het gevoel van controleverlies. Dan neem ik de teugels steeds korter, verkramp ik en ga tegenwerken om de controle terug te krijgen. Dat maakt het paard meer gespannen. Het tempo wordt dan nog hoger, terwijl ik juist het tegenovergestelde wilde bereiken. De verbinding met het paard gaat verloren. Zij gaat er dan met mij vandoor en pakt de controle. Op dat moment leidt ze mij in plaats van dat ik haar rijd.

Onderzoek

Ik ben gaan onderzoeken wat er nu eigenlijk gebeurt. Ik ontdekte dat als ik ontspannen in het zadel zit, er al een verandering optreedt. Daarnaast helpen lossere teugels, het op tijd alleen maar de teugels iets oppakken en vooral niet gaan hangen of trekken. Het gevolg is dat het paard ontspant, haar tempo lager wordt en mijn verbinding met het paard herstelt. En dat voelt op dat moment fantastisch, echter en hechter. Hoe tegenstrijdig klinkt het: met het 'loslaten' van de teugels ontstaat de verbinding.

Meditatief kijken

Waar ken ik dit van? Het lijkt op het proces van mediteren, waarin ik dingen ontdekte die ik nog nooit van mezelf gezien had. Al die uren van mediteren thuis en tijdens de sesshins hebben mijn ogen geopend voor iets dat het paard mij wilde laten zien, maar vooral voor hoe ik naar mijzelf kan kijken. Ik zie daar een verband. Waaruit ontstond dit inzicht? In mijn ogen uit een leegte die ik in mezelf creëer, waardoor iets tevoorschijn kon komen dat ik zelf nog niet gezien had. Ik ben op een gegeven moment het gedrag van het paard gaan overstijgen door te kijken naar mezelf. Van ‘mijn paard willen controleren’ naar ’hoe kijk ik naar mezelf?’.

Vasthouden

Kan ik mijn ontdekking ook toepassen op moeilijke situaties in mijn leven? Bijvoorbeeld in situaties waar ik zo graag aan vast wil blijven houden en niet los wil laten. Situaties waarin ik de controle wil houden over iedere verandering die verstorend werkt. Wanneer ik sommige signalen negeer en andere omarm, vooral die mijn verlangen stutten om eraan vast te kunnen houden. Als ik het onvermijdelijke afscheid en het verlies niet wil zien en aanvaarden. Het vasthouden zorgt ervoor dat ik de verbinding met mezelf verlies en ga verkrampen. Mezelf kwijtraken betekent ook dat ik de verbinding met anderen kwijtraak. In plaats van mijn leven ontspannen te leven, wordt het juist een leven met veel spanning. Ik zit op een bepaalde manier gevangen in mezelf en kan niet voelen wat er echt is. Zelfs mijn merrie is er gevoelig voor.

Voelen

Hoe verder? Zoals ik met zen en mediteren geleerd heb, is het zitten met alles wat zich aandient ook hier nodig. Om mezelf over te geven aan de situatie zoals het is, het vooral te voelen, hoe rottig ook, en me er niet tegen te verzetten. Het verzet tegen kwijtraken wat zo vertrouwd is, kwijtraken van dat weldadige en goede gevoel. Dat weldadige gevoel kwijtraken voelt als een deel van mezelf kwijtraken. Mijn angst voelen, voelen dat ik denk het verlies en het afscheid niet te kunnen verdragen. Hiervoor moet ik met mijn aandacht bij mijn lijf blijven. De verbinding met mezelf onderhouden. Voelen wat er te voelen is. Zoals ik tijdens het mediteren steeds weer opnieuw mijn gedachten opmerk en weer loslaat. Dit is het enige wat echt is. Zien wanneer ik blijf verlangen naar een situatie die er niet is.

Loslaten

Het is mijn kunst telkens opnieuw alert te blijven, op een ontspannen manier los te laten en te voelen wat er nu te voelen is en niet geforceerd of verkrampt te worden. Paardrijden lijkt op omgaan met moeilijke situaties. Het leven gaat er af en toe met me vandoor, zoals het paard er af en toe met me vandoor gaat. Als ik even niet oplet, leidt het paard mij in plaats van dat ik het paard rijd. Als ik even niet oplet, leeft het leven mij in plaats van dat ik mijn leven leef. Wat betekent dat voor moeilijke situaties in mijn leven? Dat betekent met losse teugels door het leven gaan. En de teugels op te pakken als het ertoe doet en er keuzes gemaakt moeten worden voor de juiste richting.

Komende weeksesshins zijn:

Van 23 t/m 29 juni 2024 o.l.v. Rients Ritskes (wachtlijst)
Van 6 t/m 12 oktober 2024 o.l.v. Arthur Nieuwendijk (wachtlijst)

Van 19 t/m 25 januari 2025 o.l.v. Remko de Beer
Van 30 maart t/m 5 april 2025 o.l.v. Floor Rikken
Van 6 t/m 12 april 2025 o.l.v. Yvonne Visser
Van 29 juni t/m 5 juli 2025 o.l.v. Rients Ritskes
Van 5 t/m 11 oktober 2025 o.l.v. Arthur Nieuwendijk