whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, introductieles, zencursus, meditatiehouding, angst, niet opvallen, perspectief, emotiesEcht rechtop doet ietsKeetje van der Koogh / Zen.nl Dordrecht / 1 februari 2024

Keetje voelt in de eerste introductieles van de zencursus al het effect van een actieve meditatiehouding en plotseling realiseert ze zich dan, hoe de angst haar altijd kleingehouden heeft.

Mediteren leren? Klik hier voor een introductiecursus zenmeditatie bij jou in de buurt.

Mag ik jullie houding corrigeren?

Tijdens mijn allereerste les van de introductiecursus 'Leer denken wat je wilt denken' zit ik rustig te wachten op de houdingcorrectie. Ik ben ervan overtuigd dat ik goed rechtop zit. Thuis leerden wij dat al: rechtop zitten! Handen naast je bord! Lepel naar je mond, niet andersom!

De zenleraar komt dichterbij

We zitten in de meditatiehouding en mijn zenleraar Anke bekijkt elke cursist en corrigeert de houding waar nodig. Langzaam maar zeker komt ze mijn richting uit. Daar is ze. Ik doe nog even extra mijn best om zo rechtop mogelijk te zitten. In het oogcontact is er even geen leraar en geen leerling, er is de directe ervaring van elkaar zien. Dan krijg ik een vriendelijk duwtje in mijn zij, duwt ze mijn borst iets meer vooruit, en met twee handen onder mijn oren beweegt ze mijn hoofd iets meer omhoog en laat het iets naar voren kantelen. Oké….. ik zit en Anke gaat naar de volgende.

Nieuwe houding

Ik blijf in de nieuwe houding en voel dat mijn nek nu langer is dan gewoonlijk. Ik steek voor mijn gevoel nu echt mijn nek uit. Blijkbaar zat een andere houding stevig verankerd in mijn systeem: niet opvallen en mijzelf vooral niet laten zien, niet opvallen. Ik zie nu in dat ik me op allerlei gebied klein heb gemaakt en dus ook in mijn houding. De oude angst zit er nog.

Mijn nek uitsteken

Met deze nieuwe houding komt opeens het besef: ik mag dus mijn nek uitsteken, ik hoef niet bang te zijn dat mijn hoofd afgehakt wordt. Het ontroert me. Ik blijf roerloos zitten in deze nieuwe houding, stil aanwezig. Gedachten aan vroeger komen boven. Mijn hals blijft lang.
De gedachten gaan weer. Er ontstaat een grote glimlach op mijn gezicht als een zin uit een lied van Susan Boyle opborrelt: “Susan Boyle, you can go back to your village with your head held high”. En terug naar mijn adem.

Nieuw perspectief

Na afloop van de meditatie delen wij om de beurt onze ervaringen. Terwijl ik mijn woorden zoek, raakt het mij opnieuw. Met een ongeduldig handgebaar wuif ik dat gevoel weg. De emoties blijven nog even maar weerhouden mij er niet van om door te gaan met vertellen. Ik voel de ruimte om het te vertellen. Door de goede woorden te vinden om deze ervaring te delen groeit mijn inzicht verder.

Zwaan

Na afloop voel ik me een stukje groter en lichter en kijk voorzichtig rond. Ik voel mij een beetje een zwaan.

Mediteren leren? Klik hier voor een introductiecursus zenmeditatie bij jou in de buurt.