whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, generatie Z, rijk, uitdaging, mentale gezondheid, pandemie, welvaart, succes, stress, angststoornis, depressie, oordelen, rust, vaardigheid, focusGeneratie Z: Rijk en problematisch
Kan zen helpen?Rients Ritskes / Zen.nl Nederland / 23 mei 2024

Het gaat generatie Z, geboren tussen het midden van de jaren '90 en het begin van de jaren 2010, financieel voorspoedig. Ze hebben het beter dan welke generatie daarvoor. Toch heeft deze generatie ook te maken met ongekende uitdagingen op het gebied van mentale gezondheid. Zo lijken de mentale problemen van nu verdrievoudigd ten opzichte van eerdere generaties. Hoe zit deze paradox in elkaar en kan zen hier iets betekenen? De hierboven, door mij gegenereerde grafiek, is een visuele samenvatting van de vele verschillende onderzoeken rond dit thema.

Economische voorspoed generatie Z

Generatie Z treedt een wereld binnen die technologisch geavanceerder is dan ooit tevoren, met toegang tot meer informatie en mogelijkheden om vaardigheden te ontwikkelen. Ondanks economische uitdagingen, zoals de nasleep van de financiële crisis van 2008 en de recente pandemie, beschikken ze over de tools om relatief snel welvaart op te bouwen. Deze jonge mensen zijn digitaal vaardig, waardoor ze vaak aan de voorhoede staan van de gig-economie en technologie-gedreven start-ups, wat bijdraagt aan hun financiële succes.

Meer mentale uitdagingen

Tegelijkertijd signaleert onderzoek een toename van mentale gezondheidsproblemen onder Generatie Z. Volgens studies heeft deze generatie meer last van angststoornissen, depressie en stress dan voorgaande generaties op dezelfde leeftijd. Dit kan deels worden toegeschreven aan de constante blootstelling aan sociale media, wat leidt tot vergelijkingen, een gevoel van ontoereikendheid en de druk om te presteren.

Zenmeditatie een oplossing?

Zenmeditatie is een oefening in het zitten in stilte en het observeren van de gedachten zonder al te veel oordelen. Deze oefening kan, zo leert mijn ervaring als leraar van enkele cursisten uit deze generatie, bijzonder effectief zijn en helpen om stress te verminderen, concentratie te verbeteren en een gevoel van rust te bevorderen. Zenmeditatie helpt om in korte tijd meer focus in aandacht te ontwikkelen, wat cruciaal is in een tijdperk waarin afleiding hoogtij viert. Mijn ervaring is dat deze jonge generatie, eenmaal op het meditatiekussen, heel snel in staat is om hier de voordelen van te ervaren.

Conclusie

Hoewel Generatie Z financieel misschien welvarender is dan voorgaande generaties, komt deze welvaart met unieke uitdagingen, vooral op het gebied van mentale gezondheid. Zenmeditatie biedt een veelbelovend pad om deze mentale uitdagingen aan te pakken door jongeren te voorzien van de vaardigheden om hun gedachten te beheersen, hun focus te verbeteren en een groter gevoel van evenwicht te bereiken. Dit kan niet alleen de individuele levenskwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezondere samenleving. Zen is een tijdloze praktijk die een moderne generatie kan helpen navigeren door de complexiteit van de hedendaagse wereld.