whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, interview, school, stressvol, relatie, spanning, zweverig, proefles, cursus, beter slapen, loslaten, bubbels, rustiger, balans, dagelijks levenIngrid over haar cursus
zenmeditatieInterview door de redactie van ZenActueel / Zen.nl Nederland / 9 juli 2024

Ingrid van der Waals: Ik ben pedagogisch manager bij Stichting Liz, waar we meerdere schoolklassen hebben voor kinderen met een beperking. Deze kinderen zitten in hun eigen klas, hebben hun eigen behandeldoelen en begeleiders, maar wel binnen reguliere scholen. Zo kunnen ze in hun eigen wijk met broertjes en zusjes naar school. Ik ben manager van vier klassen, verantwoordelijk voor het didactische klimaat en de verbinding tussen de school en de verdere leefomgeving van het kind. We hebben gemiddeld zeven kinderen per klas, maar dat kan variëren omdat sommige kinderen niet elke dag kunnen komen vanwege hun beperking.

Het klinkt als een stressvolle baan.

Ingrid: Ja, absoluut. Het is intensief maar ook heel leuk door alle contacten. Mijn agenda - op A4-formaat - zit altijd vol.

Wat bracht je ertoe om te gaan mediteren?

Ingrid: In februari zat ik echt een beetje vast, zowel professioneel als persoonlijk. Ik had wat uitdaging in mijn relatie en veel spanningen. Ik had al eerder hulp van een psycholoog gehad, en dat hielp wel, maar ik zocht iets anders. Toen zag ik een filmpje over zenmeditatie, dat klonk helemaal niet zweverig, waardoor het mij aantrok. Ik volgde een proefles bij Zen.nl Nijmegen en voelde meteen dat ik op de juiste plek was. Dat was het begin.

Hoe bevalt de cursus tot nu toe?

Ingrid: Heel goed. Ik heb dit precies op het moment gevonden dat ik het echt nodig had. De combinatie van theorie en praktijk werkt voor mij perfect. De thema’s die worden behandeld zijn steeds to the point en thuis mediteer ik nu meestal wel twee keer per dag. En het kost eigenlijk helemaal geen tijd, doordat je er zoveel rustiger en daardoor efficiënter van wordt. De cursus is logisch opgebouwd en biedt de flexibiliteit om het in je eigen tempo je eigen te maken. Je kunt er echt ingroeien. Ik ben meteen met twintig minuten begonnen, maar anderen in de groep bouwden het rustig op, dan kan ook.

Wat heeft de meditatie je tot nu toe opgeleverd?

Ingrid: Heel veel. Ik slaap beter, niet altijd perfect, maar over het algemeen veel beter. Ik denk nu beter na voordat ik iets zeg en ik kan dingen makkelijker loslaten. Tijdens het mediteren komen gedachten voorbij die ik nu sneller kan laten gaan. Bubbels worden puntjes zoals we dat hier noemen en dat voel ik ook echt. Daardoor ontstaan er nieuwe inzichten en ervaar ik minder stress en kan ik rustiger blijven in situaties.

Raad je anderen aan om ook te mediteren?

Ingrid: Zeker. Het is zo eenvoudig om te doen en het heeft niet veel impact op je dagelijkse routine. Twee keer 20 minuten per dag is zoals ik al zei heel goed te doen. De manier waarop de cursus is opgezet maakt het heel toegankelijk.

Denk je erover om zelf leraar te worden?

Ingrid: Misschien, ooit. Voor nu geniet ik van de voordelen die de meditatie me brengt en blijf ik leren. Het is geweldig om rustiger en gelukkiger te zijn, zowel voor mezelf als voor de mensen om me heen. Mijn vriend ziet en zegt het ook.

Nog iets dat je wilt delen?

Ingrid: Ja, vooral dat zenmeditatie zo toegankelijk is. Het heeft mijn leven verbeterd en ik zou het iedereen aanraden. Het is echt een aangename en makkelijke manier om rust en balans te vinden in het dagelijks leven.