whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Flow, weekendsesshin, focus, creativiteit, intuïtie, zenvol, brein, zorgen, ego, zelfkritiek, chaos, energieMeer flow met zenmeditatieRedactie / Zen.nl Nederland / 9 januari 2024

Klik hier voor een zenmeditatie introductiecursus bij jou in de buurt.

Focus en flow

Ben je op zoek naar meer focus, creativiteit en een gevoel van één zijn met jezelf en wat je doet? Zenmeditatie is de methode om niet alleen tijdens het mediteren, maar in alle dagelijkse activiteiten meer flow te ervaren. Het vraagt wel om oefening, maar alle topprofessionals kennen het grote belang van flow. Wetenschappers zeggen dat flow de weg opent naar ons default mode network (DMN), een gebied in onze hersenen waar de intuïtie zich schuilhoudt. De deur ervan blijft gesloten, totdat de getrainde zenvolle geest er zachtjes op klopt en de innerlijke rust en wijsheid worden ontsloten.


Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, Flow, weekendsesshin, focus, creativiteit, intuïtie, zenvol, brein, zorgen, ego, zelfkritiek, chaos, energie

Stop het gewone denken

Neurowetenschappers ontdekten dat wij naast ons gewone denken nog een ander krachtig systeem tot onze beschikking hebben om prangende vraagstukken op te lossen. Dit default mode network (DMN) laat onze creativiteit stromen en geeft inzichten die tot grote doorbraken kunnen leiden. De magie waardoor dit netwerk creatieve oplossingen kan genereren, ligt in het loslaten van het gewone dominante actieve denken. Als je stopt met proberen het antwoord te vinden, verschuift het bewuste denkproces naar de achtergrond waardoor inzichten vanuit het DMN ruimte krijgen om ten tonele te verschijnen. Het default mode network bestaat uit verschillende delen van het brein die samen geactiveerd worden als we onszelf niet cognitief belasten, maar wel ergens actief mee bezig zijn.

Voldoende vertrouwen en ervaring

De Amerikaanse neuroloog Marcus Raichle ontdekte het DMN. In 2001 toonde hij met FMRI-scans aan dat dit specifieke deel van onze hersenen oplicht als we in rusttoestand verkeren. Zodra de hersenen weer actief aan het werk werden gezet, verdween dit gebied naar de achtergrond. De wetenschap heeft inmiddels geconstateerd dat het DMN altijd functioneert, maar dat de inzichten vanuit dit onderbewuste pas naar boven komen als we ons vol vertrouwen over kunnen geven aan deze diepe rusttoestand.

In onze jachtige wereld lijkt het loslaten van het dominante brein een onbereikbare luxe. Echter, door de nodige zenbeoefening lukt dat veel mensen steeds beter. Dat is waarom zen rust geeft, maar je dus ook in flow kan brengen en ons DMN activeert.

Zonder zorgen

De diepe flow, die vaak door intensieve zenmeditatie teweeg kan worden gebracht, manifesteert zich wanneer het ego even zijn greep op ons loslaat. In plaats van gevangen te zitten in zelfkritiek en zorgen over de toekomst, dompelen we onszelf onder in het nu en ervaren de eenheid van lichaam en geest. De grenzen tussen onszelf en de wereld vervagen, we worden één met de activiteit waar we ons op concentreren.

Samenspel

Zenmeditatie nodigt uit tot een harmonieus samenspel tussen bewustzijn en het DMN, waardoor creatieve vonken ontstaan en diepgaande inzichten zich manifesteren. Het is niet alleen een ontsnapping aan de chaos van het dagelijks leven, maar ook de reis naar binnen.

Dus, als je verlangt naar een diepere verbinding met jezelf en meer creatieve energie, leer dan mediteren en verdiep je ervaring tijdens een intensieve weekendsesshin of weeksesshin.

Mediteren leren?

Klik hier voor een zenmeditatie introductiecursus bij jou in de buurt.

Weekendsesshin doen?

Klik hier voor meer informatie en aanmelding weekendsesshin (ervaring met zen vereist)

Weeksesshin doen?

Klik hier voor meer informatie en aanmelding weekendsesshin (ervaring met zen vereist)