whatsapp
 

 

ZenActueel:
Iedere dag inspiratie voor een zenvol leven
Zen.nl, Zen, meditatie, leren mediteren, verandering, geluk, pijn, verveling, ervaring, wijsheid, Stephen Batchelor, sesshin, lijden, zendo, verdragen, zelfvertrouwen, transformatie, leef, vertrouwen, Floor RikkenMijn vogelnestjes vallen uit de boomFloor Rikken / Zen.nl Utrecht / 30 januari 2024

In zenteksten kom je vaak de zin 'alles is altijd in verandering' tegen. Een zin die ik rationeel gemakkelijk kan beamen, maar die ik als uiterst moeilijk beschouw om ten diepste te ervaren en te leven. Door te mediteren betreed ik een gestaag proces waarin ik de voortdurende verandering van het leven begin te ervaren. Gelukzaligheid, verveling, pijn, niets blijft. Ook dit gaat voorbij. Verandering en vergankelijkheid zijn niet langer slechts gedachten of concepten in mijn hoofd, maar een levende ervaring. Meditatie transformeert kennis tot ervaring en wijsheid.

Op donderdag 22 februari 2024 start de online cursus:
Zenvol omgaan met verlies en dood. Klik hier voor meer informatie en aanmeldingen


Grond en plaats

Grond en plaats zijn twee begrippen die Stephen Batchelor gebruikt om de veranderlijkheid van het leven te verklaren, te ervaren en te accepteren (Boek: Terug naar de Boeddha). Hij beschrijft 'grond' als de continue verandering en 'plaats' als de zekerheid die we voor onszelf in ons denken construeren.

Vogelnestjes

Tijdens een sesshin in Lochem wilde ik deze begrippen tastbaarder maken. Bij het horen van de fluitende vogels in de bomen rond de zendo dacht ik aan vogelnestjes. Sommige nestjes blijven jarenlang in de boom zitten, terwijl andere bij de eerste en beste windvlaag al naar beneden vallen. De illusie van een eeuwig nestje noem ik 'plaats', een zelfbedachte zekerheid. Het ervaren van de tijdelijkheid van je nestje zou je 'grond' kunnen noemen. Een nest dat uit de boom valt, laat me met een schok de grond ervaren.

Nestjes zijn belangrijk, bieden beschutting en veiligheid. Het probleem ontstaat wanneer ik dit tijdelijke nestje beschouw als een blijvende werkelijkheid, waardoor lijden wordt veroorzaakt. Lijden is de weerstand tegen verandering. Ik zie de zendo als een groot nest waarin we oefenen om ons over te geven aan de grond, ons leven in alle veranderlijkheid echt onder ogen te zien. Dit is moeilijk, veel mensen verdragen het maar nauwelijks.

Gevallen nestjes

Een jaar geleden vroeg ik tijdens een les aan iedereen wat hun nestjes waren die eerder uit de boom zijn gevallen. Het was een ontroerende les waarin mensen veel ervaringen deelden: ziekte, het einde van een relatie, een deuk in zelfvertrouwen, verlies van een dierbare, afwijzing door een kind, realisatie dat het werk niet is wat ze willen. Het besef dat het nest altijd tijdelijk is helpt. Ik oefen mezelf om me steeds bewust te zijn dat alles tijdelijk is en juist vanwege die tijdelijkheid ervaar ik elk moment en elke situatie ook als uniek en kostbaar.

Kunst

Tussen kerst en oud en nieuw waren we een paar dagen in Leeuwarden, waar we het Fries Museum bezochten. Op de bovenste verdieping werden we verrast door een kunstwerk van de Kosovaarse kunstenaar Petrit Halilaj. Het leek op een enorm vogelnest, met takken als nestjes aan de muur en vogeltjes van keramiek. Bij nader inzien bleken de vogeltjes ook kommetjes, scherven en brokstukken keramiek te zijn. Het keramiek is afkomstig uit een opgraving op de grens van Kosovo en Servië en werd betwist door beide partijen. Petrit Halilaj maakte afgietsels van alle archeologische vondsten en gaf ze in dit kunstwerk vleugels. De brokstukken mochten zich bevrijden van hun oorspronkelijke betekenis en nieuwe vorm aannemen, als een nest dat uiteenspat en weer vorm krijgt.

Transformatie

Dit kunstwerk illustreerde voor mij het moment van transformatie, waar plaats verandert in grond. Het moment waarop ik voel dat ik leef, zelfs als het pijn doet en schuurt. Door te mediteren ontwikkel ik steeds meer vertrouwen om door de nestjes heen te kijken en de grond te zien. Het leven aan te ervaren zoals het nu is.

Op donderdag 22 februari 2024 start de online cursus:
Zenvol omgaan met verlies en dood.
Klik hier voor meer informatie en aanmeldingen